HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Unikátní virtuální prohlídka stanice HZS Libereckého kraje

Během koronavirového období a nouzového stavu platil a stále platí přísný zákaz vstupu veřejnosti do všech objektů HZS Libereckého kraje, dveře se tak zavřely pro všechny návštěvníky z řad široké veřejnosti. Konat se nemohou oblíbené dny otevřených dveří, exkurze, prohlídky prostor stanic nebo KOPIS. Abychom však veřejnost o možnost podívat se přímo dovnitř některé ze stanic HZS Libereckého kraje nepřipravili, vytvořili jsme první virtuální prohlídku jednoho z objektů HZS Libereckého kraje. Návštěvníci se mohou z pohodlí svého domova podívat téměř do každého kouta stanice Tanvald. 

Prohlídka však nenabízí pouze virtuální prohlídku, ale také užitečné informace a zajímavosti o stanici, popisuje obrazově i textově mobilní požární techniku, kterou hasiči používají na různé typy událostí, vložena je také mapa zásahového obvodu stanice. Vše je doplněno fotografiemi, které přibližují každodenní život hasičů v prostorách stanice a mnoho dalšího. Návštěvníci mohou zhlédnout také dvě krátká videa, která např. zachycují, jak vypadá výjezd jednotky stanice Tanvald od vyhlášení poplachu až po opuštění prostor stanice.

Vytvořit virtuální prohlídku není úplně jednoduché. Proto, aby mohla vůbec vzniknout, je potřeba speciální vybavení jako fotoaparát se širokoúhlým objektivem, kvalitní stativ, panoramatická hlava a samozřejmě software pro skládání jednotlivých fotografií a panoramat do výsledné sférické 360° fotografie. Existují tři druhy panoramatických fotografií – částečná panoramata, 360° fotografie a sférické 360° fotografie. K vytvoření virtuální prohlídky stanice Tanvald fotograf pořídil sférické 360° fotografie, zachycují prostor kolem fotografa na všechny strany, pohledy nahoru i dolů a způsobem, že na fotografiích není vidět fotograf, stativ ani jiné zařízení.  Ty už pak stačí jen pomocí dalšího speciálního software propojit s dalšími fotkami a daty do tzv. panoramatických koulí a následně pak v jednu velkou virtuální prohlídku. Samotná virtuální prohlídka je doplněná různými daty – popisky, ikonami, fotografiemi, odkazy a dalšími pro návštěvníka důležitými informacemi.  „Na stanicích je na práci docela klid, tedy pokud vám při focení nevyjede polovina aut z garáže k zásahu.“ Popisují nprap. Miloš Jakubík a nprap. Marek Pěkný, příslušníci HZS Libereckého kraje, kteří se na vytvoření virtuální prohlídky podíleli. „Nejhorší na tom je, že to, že máte něco nafoceno špatně, nezjistíte hned, ale až když vám jednotlivé fotky nejdou správně v programu sešít do panoramatické koule. Učíme se a učíme. Většinou na to padnou večery někdy i víkendy“ dodává nprap. Miloš Jakubík.

Na vytvořenou virtuální prohlídku stanice Tanvald bychom chtěli navázat další stanicí HZS Libereckého kraje. O jakou stanici půjde, zatím nechceme prozrazovat. V podobném duchu bychom chtěli veřejnosti představit mj. také novou zajímavou techniku nebo např. výcvikové polygony HZS Libereckého kraje“ prozradil plk. Jan Málek, statutární zástupce ředitele HZS Libereckého kraje.

VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA STANICE TANVALD ZDE

https://www.hasiciliberec.cz/virtualni-prohlidky/virtualni-prohlidka-tanvald/

autor: por. Bc. Lucie Hložková, tisková mluvčí

FOTO: HZS Libereckého kraje

náhled virtuální prohlídky stanice Tanvaldnáhled virtuální prohlídky stanice Tanvald

náhled virtuální prohlídky stanice Tanvaldnáhled virtuální prohlídky stanice Tanvald

vytisknout  e-mailem