HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Únik plynu v domě zaznamenal instalovaný požární hlásič

Hlásiče umí detekovat nejen unikající plyny, ale i začínající požár.  

plyn.JPG„Dobrý den, doma mi zvoní hlásič a nevím, co přesně mám dělat.“ Tak touhle větou začal v pátek 10. února v půl sedmé ráno hovor na tísňovou linku 112. I v telefonu je slyšet hlasité pískání požárního hlásiče. Operátor tísňové linky rychle od volající zjistil adresu a také doporučil, aby otevřela okna a opustila byt až do příjezdu hasičů. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů a to ze Sokolova a místní z Březové. Vlastní detekcí pak hasiči uvnitř bytu naměřili koncentrace plynu z plynového průtokového ohřívače v koupelně. Zavřeli tak přívod plynu do bytu a dokončili odvětrání všech prostorů. Při závěrečném průzkumu už nenaměřili žádné koncentrace, majitelce bytu doporučili nepoužívat ohřívač do doby, než jej zkontroluje odborník. Hlásič v bytě zaznamenal hodnotu koncentrace 100 ppm, hasiči pak svým detektorem naměřili hodnotu 45 ppm, což už v obou případech je hodnota nebezpečná. Hlásič tak včasným zjištěním a spuštěným alarmem zařídil, že se nestalo žádné nebezpečí. Instalovaný typ hlásiče v tomto případě nejen že spustil poplach, ale umí ukázat i zjištěnou hodnotu a navíc i na displeji poradil co dál: „Volejte 112“. Zvláště pro staré lidi nebo naopak pro děti může i takto obyčejné sdělení na alarmujícím hlásiči znamenat dobrou radu, jak se bez průtahu zachovat. Typů různých hlásičů je na trhu velké množství, od základních, které pouze spustí zvukový či světelný alarm, až po pokročilé, které právě umí i takto poradit, případně i zaslat na určené telefonní číslo zprávu, že se právě spustil poplach.

V posledních dnech to není jediný případ, kdy hasiči vyjížděli k události na základě spuštěného hlásiče. O pět dní dříve takto zasahovali v Teplé, kde hlásič zaznamenal kouř ze žhavého popela v kbelíku na chodbě domu. Majitelé domu v první chvíli nevěděli, proč se poplach spustil, správně tak zavolali také tísňovou linku, přivolaní hasiči uvnitř domu naměřili už jen velmi nízké koncentrace plynu a následně našli i zdroj, tedy žhavý popel. Každý únik plynu, ať už z přívodu plynu, z plynového spotřebiče, nebo při nedokonaném hoření, může znamenat vážné riziko, hlásič je tak velmi efektivní způsob, jak tomu předejít.

alarm.jpgJeden z mnoha typů hlásičů, které jsou k dostání na trhu. Tento umí například i ukázat naměřené hodnoty, při spuštění alarmu také vizuálně ukázat, že je nutná evakuace a také volat linku 112.


 

vytisknout  e-mailem