HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Únik nebezpečné látky v Radčické společnosti

1FOTOGALERIEV úterý 8. srpna 2017 po čtvrt na devět dopoledne obdrželo operační středisko informaci o úniku nebezpečné látky v Plzni Radčicích ve společnosti HP Pelzer.

Poplach byl okamžitě vyhlášen hasičům v Plzni na stanicích Střed a Košutka a Chemické laboratoři Třemošná. Posléze je doplnili hasiči z Nýřan, aby bylo zajištěno střídání zasahujících.

V technologické místnosti uniklo asi 300 litrů kapaliny Dimethyl-amino-propyl-amin. Jedná se o velmi nebezpečnou látku, mimo jiné je toxická, hořlavá, výbušná a dráždí oči i kůži.

Látka unikla pouze v objektu, není ohrožen nikdo ze zaměstnanců ani životní prostředí v okolí firmy. Všichni pracovníci se evakuovali včas sami, nikdo se látkou nepotřísnil ani nenadýchal jejích výparů.

Hasiči zasahovali v protichemických oblecích a dýchací technice. Uniklou kapalinu zasypali sorbentem a poškozenou nádrž přečerpali do speciálních nádob. Kontaminovaný sorbent hasiči několikrát vyměnili za nový. Na místo dorazila specializovaná forma, která zajistí ekologickou likvidaci.

Kolem druhé hodiny hasiči ukončili odvětrávání. Příslušníci z Chemické laboratoře přeměřili koncentrace nebezpečných látek v ovzduší a další kontrolní měření provedou zítra ráno. Do té doby je technologie vyloučena z provozu.

vytisknout  e-mailem