HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Únik látek do ovzduší, lokalita Vřesová, Chodov, Stará Chodovská

AKTUALIZACE - situace v neděli ráno: Strukturovaná zpráva pro veřejnost o situaci ve Vřesové na Sokolovsku. Pro aktuální informace o situace je zřízená pro veřejnost linka 950 370 112, na kterou se mohou obrátit se svými dotazy. 

Situace na místě zásahu v neděli v 9:00 hodin:
 
Na místě jsou stále tři jednotky hasičů a velicí důstojník. Hladina odkaliště se stále vlivem klimatických podmínek zahřívá na teplotu přes sedmdesát stupňů Celisia, čímž dochází k uvolňování a šíření par. Hasiči proto pokračují v pravidelném ochlazování, kdy se jim daří udržovat teplotu hladiny kolem padesáti stupňů Celisia. Únik par je tak minimální, což dokazuje i měření. Na místě je stále skupina chemiků z laboratoře z Třemošné, naměřené koncentrace v obydlených částech okolních měst a obcí zůstávají nízké.
 
 
Situace na místě zásahu v sobotu 8:00 hodin:
 
Od ranních hodin hasiči opět v pravidelných intervalech skrápí hladinu odkaliště. Zároveň s použitím norných stěn stahují dehtové usazeniny, odkud páry unikají, na jedno místo odkaliště, odkud je odčerpávají. Poté je odváží na likvidaci do spalovny.
Skupina chemicků z Třemošné provádí stálé měření koncetrací uniklých látek v ovzduší, v oblastech obydlených částí Chodova a Staré Chodovské jsou naměřené koncentrace nízké.
Pokud kdokoliv z obyvatel dotčených lokalit zavolá na informační linků hasičů k této událostí na telefonním čísle 950 370 112 s žádostí o změření koncentrace v určitém místě, chemici na uvedenou adresu přijedou s detekční technikou.
 
Noční požár: kolem čtvrté hodiny ráno hasiči zasahovali v blízkosti odkaliště. Vyjížděli k hlášenému požáru rozvodny elektřiny v areálu vřesovského kombinátu. Požár likvidovaly tři jednotky hasičů. Ukázalo se, že nehoří rozvodna, ale nelegální pěstírna marihuany mimo areál firmy. Na místě je nyní kriminální policie. Po týdnu fenolového zápachu tak obyvatelé Chodova mohli v ranních hodinách cítit také splodiny marihuany.
 
Situace na místě zásahu v pátek ve 20:00 hodin:
 
Hasiči stále provádí zkrápění odkaliště vodou, vždy ve dvacetiminutových intervalech. Během noci ještě minimálně dvakrát odebere povolaná firma usazniny z hladiny odkaliště.
Na místo dorazila výjezdová skupina chemické laboratoře z Třemošné, chemici začnou měřit koncetrace unikajicích par z odkaliště.
Hasiči každou hodinu provádí měření teploty vodní hladiny, teplota mírně klesá.
 
 
 
 
Výchozí situace:
 
  • vlivem enormně teplého počasí dochází od pondělí 22. července k uvolňování par z odkaliště hnědouhelných dehtů ve Vřesové
  • páry se v závislosti na síle a směru větru a teplotě ovzduší šíří i na obydlené části Vřesové, Chodova a Staré Chodovské
  • páry se projevují pronikavým zápachem
 
Látky unikající do ovzduší:
 
Laboratorním rozborem bylo zjištěno, že se jedná o alifatické a aromatické uhlovodíky (fenoly, bifenyly, naftaleny a další). Měřením na území dotčených měst a obcí jsou zjištěny pouze velmi nízké koncentrace. U vnímavějších osob může dojít k nevolnostem, bolení hlavy či zažívacím potížím (v těchto případech by měly neodkladně vyhledat lékařskou péči)
 
Přijatá opatření:
 
  • na místě úniku par došlo k neprodyšnému zakrytí hnědouhelného dehtového materiálu použitím geo-textilie a vrstvy jílové zeminy
  • místa výparu par se zakryla pěnou
  • celé odkaliště se doplnilo navezenou vodou tak, aby:
    • došlo k naředění dehtové vody v odkališti
    • došlo k ochlazení vodní plochy a tím k menšímu odparu plynů
  • na místo byla povolána výjezdová skupina chemické laboratoře, která prováděla stálá měření koncentrace unikajících par:
    • zjištěné hodnoty v místě úniku jsou nízké
    • zjištěné hodnoty ve vytipovaných oblastech okolních měst a obcí jsou nízké, neohrožující zdraví
    •  situaci na místě sledují orgány ochrany zdraví (hygienická stanice)
 
Prognóza – předpokládaný vývoj:
 
  • veškerá opatření jsou přímo závislá na změně počasí. Dokud nedojde k výraznému dlouhodobému ochlazení, není možné přistoupit k masivnímu odčerpání dehtové vody z odkaliště a odbagrování usazenin mechanizací – v aktuálních klimatických podmínkách by tímto zásahem došlo ke zhoršení situace
  • nadále se provádí ochlazování vodní hladiny s cílem snížit odpařování plynů
  • na místo je opět povolána výjezdová skupina chemické laboratoře, aby prováděla měření koncentrací
 
Struktura řízení havárie v místě úniku:
  • havarijní štáb Sokolovské uhelné, právní nástupce, a.s.
  • orgány ochrany životního prostředí
  • součinnost s Krajskou hygienickou stanicí
  • krizový štáb Města Chodov
 
Případné zdravotní potíže:
  • při zvýšené koncentraci unikajících plynů mohou lidé v zasažených oblastech pociťovat bolesti hlavy, zvracení, zažívací potíže. Ve všech případech by neprodleně měli vyhledat lékařskou pomoc
 
Zhoršení situace (nepředpokládané):
  • v případě zhoršení situace, kdy by naměřené koncentrace mohly ohrožovat zdraví obyvatel, využije se pro varování obyvatel neprodleně rozhlas a sirény upozorňující na nebezpečí
 
 Schéma informačního toku pro veřejnost:
 


 schéma info.jpg

vytisknout  e-mailem