HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Únik chemikálií na 257 kilometru dálnice D1 ve směru na Kroměříž. Aktualizace

(17. 7. 2019) Tři jednotky hasičů zasahovaly dnes dopoledne u úniku chemikálií na 257 kilometru dálnice D1 ve směru na Kroměříž. 

V 7:23 hodin byla hasičům ohlášena nehoda s únikem nebezpečných látek na 256 kilometru dálnice D1 ve směru na Kroměříž. K nehodě byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a ze Zlína.

Hasiči průzkumem zjistili, že z nákladního prostoru automobilu uniklo asi 2000 litrů chemikálií z přepravních plastových kanystrů a kontejnerů. U vozidla byl řidič, který měl poleptané obě horní končetiny. Hasiči řidiči poskytli první pomoc a předali ho do péče zdravotnické záchranné služby, která ho převezla do nemocnice. Nákladní vozidlo nebylo poškozeno. Hasiči provedli protipožární opatření. V místě nehody byla určena nebezpečná zóna, v které se prováděly likvidační práce. Na hranici nebezpečné zóny byl zřízen nástupní prostor pro zajištění sil a prostředků před přímým nasazením do nebezpečné zóny. Hasiči zabránili dalšímu úniku chemikálií z poškozených nádob. Chemikálie následně zasypali sypkou sorbční látkou a neutralizační látkou. Použitý sorbent i neutralizační látka byla později zametena a uložena do plastových sudů. Místo nehody bylo následně vyčištěno vodním proudem.

Z důvodu bezpečnosti práce byla dálnice ve směru na Kroměříž od 253 kilometru uzavřena.

Na místě nehody byla Policie České republiky a Správa a údržba silnic a dálnic. Dostavil se i pracovník životního prostředí, který provedl odběr vzorků.

K dočištění komunikace byla povolána jednotka dobrovolných hasičů obce Rataje. Po ukončení úklidu dálnice bylo v 11:20 hodin místo nehody předáno Policii České republiky.

22. 7. 2019, 14:00 hodin

Při nehodě došlo k úniku pouze 40 litrů  kyseliny sírové z dvou plastových kanystrů. Únik ostatních chemikálií nebyl vyhodnocen správně.

Autor:  nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem