HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončili jsme další kurz nových hasičů

Dnešním dnem skončil další kurz našich nováčků. Největší skupina nových jihočeských hasičů, která zde kdy absolvovala základní kurz, je připravena nastoupit k dalšímu vzdělávání, a to ve vzdělávacím zařízení MV – GŘ HZS ČR v Brně. 

Po dobu šesti týdnů se 22 nově přijatých výjezdových hasičů ze všech územních odborů HZS Jihočeského kraje seznamovalo na českobudějovické stanici se všemi oblastmi „hasičiny“. Během kurzu o dotaci 240 výukových hodin museli získat komplexní přehled o působnosti HZS ČR, o úkolech a struktuře sboru a především se připravit na práci ve výjezdových jednotkách. Každý z nováčků musel bezpečně zvládnout všechny činnosti hasiče a musí si odnést všechny potřebné znalosti a dovednosti.

Noví hasiči dostali základní vzdělání od svých kolegů z praxe - od zkušených výjezdových hasičů, velitelů až po specialisty z oblasti prevence, legislativy nebo krizového řízení. Každý účastník kurzu musel zvládnout teorii týkající se nejen zásahové činnosti, ale také například zdravovědy, právních předpisů či bojového řádu, právní legislativy nebo krizového řízení. Podstatná pak byla samozřejmě praxe. Nováčci se učili například lezecké dovednosti, vyprošťování zraněných u dopravních nehod, řeku Vltavu využili pro záchranu z vody a práci na vodě a instalaci norných stěn a technických prostředků pro sběr a jímání ropných látek. Průběžně se zdokonalovali při řešení zásahů na nebezpečné látky, zásahů na správnou likvidaci požáru v nejrůznějších prostředích či prostorách, záchranu zavalených nebo se učili pracovat s výjezdovou technikou. Součástí praxe byl také pohyb s hadicemi v "zakouřeném" prostoru a naopak v přírodě, práce s proudnicí, hašení s práškovým a sněhovým přenosným hasicím přístrojem a nebo třeba i výcvik v bazénu.

Polovina nováčků dnes úspěšně složila závěrečný teoretický test. Ten je zároveň vstupním testem pro školní vzdělávací středisko v Brně, kde je hned v pondělí čeká praktická vstupní zkouška. Pokud projdou, budou zařazeni do navazujícího šestitýdenního kurzu.

Dalších 12 nováčků závěrečný a zároveň vstupní test absolvuje na konci 27. září a do navazujícího kurzu vstoupí 2. října.

Odkazy do noveho okna

Kurz nováčků  (7)

Kurz nováčků (7) 

Detailní náhled

Kurz nováčků  (6)

Kurz nováčků (6) 

Detailní náhled

Kurz nováčků  (5)

Kurz nováčků (5) 

Detailní náhled

Kurz nováčků  (4)

Kurz nováčků (4) 

Detailní náhled

Kurz nováčků  (3)

Kurz nováčků (3) 

Detailní náhled

Kurz nováčků  (2)

Kurz nováčků (2) 

Detailní náhled

Kurz nováčků  (1)

Kurz nováčků (1) 

Detailní náhled

Kurz nováčků  (1)

Kurz nováčků (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem