Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Účast na konferenci „Dny radiační ochrany“

Minulý týden se ve dnech 6. – 11. listopadu konal v Táboře již 43. ročník významné konference Dny radiační ochrany. Tato konference pokrývá širokou škálu odborných témat z oblasti radiační ochrany, jako např. informace a novinky z oblasti jaderné energetiky, vyřazování a zpracování odpadů, biologických účinků ionizujícího záření a jejich zdravotních dopadů, radiologické fyziky, přírodního ozáření, detekce, metrologie, legislativy a mimo jiné i havarijní připravenosti v případě jaderné nehody nebo havárie. 

Hlavně posledně jmenované téma bylo hlavním důvodem účasti radiačních pracovníků z některých chemických laboratoří HZS ČR a Institutu ochrany obyvatelstva.

Zástupce IOO zde vystoupil s přednáškou, kde stručně představil jak vybavení jednotek výjezdových hasičů, tak i vybavení chemických laboratoří HZS ČR.

Dny radiační ochrany_2023.jpg

Z následujících diskusí s odborníky ze SÚRO, SÚJB, SÚRAO apod. vyplynulo, že se CHL HZS nemají opravdu zač stydět, a že jak po stránce materiální, tak personální, jsou velmi dobře připravené pro řešení radiačních událostí od nálezu opuštěného zdroje, až po havárii jaderné elektrárny.

Mimo jiné se taky podařilo před domluvit prohloubení spolupráce se SÚRO v oblasti gama spektrometrické analýzy vzorků životního prostředí, kdy se naše laboratoř zapojí do mezilaboratorních porovnávacích zkoušek, které slouží k zabezpečení havarijní připravenosti.


Vloženo: 15. 11. 2023 | Aktualizace: 15. 11. 2023 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem