HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

U požáru se střílelo

Úterý, 07. dubna 2020 - Včera odpoledne se hasiči na Blanensku téměř nezastavili. Kromě několika požárů porostů zasahovali také v Boskovicích, kde spolupracovali s policejním odstřelovačem. 

Krátce po 18. hodině vyslalo operační středisko jednotky k požáru přístavku rodinného domu v Boskovicích. Hořel dřevěný objekt o rozměrech přibližně 3x7 metrů a hrozilo rozšíření požáru na rodinný dům.

K požáru se postupně sjely 4 jednotky profesionálních a 4 jednotky dobrovolných hasičů. Operační středisko vyhlásilo 2. stupeň požárního poplachu.

V požářišti se nacházela nestandartní silnostěnná tlaková láhev s neznámým médiem. Nebylo možné vyloučit ani acetylén. Vzhledem k vzniklé situaci požádal velitel zásahu operační středisko o spolupráci s Policií ČR. Na místo dorazil policejní odstřelovač. Jeho úkolem bylo prostřelit tlakovou lahev, bezpečně tak snížit narůstající přetlak a zabránit nekontrolované explozi.

Tento postup již jihomoravští hasiči a policisté nacvičovali během výcviků. U skutečného zásahu byl však použit poprvé a bez komplikací.

Požár se podařilo dohasit krátce po 21. hodině. Hasiči i díky spolupráci s PČR na místě uchránili majetek za 1,5 milionů korun.  Škoda vzniklá požárem se odhaduje na 100 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru bylo nevhodné uskladnění žhavého popela.

Jaroslav Mikoška – tiskový mluvčí HZS JmK

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem