HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

U požáru rodinného domu v Chvalnově zasahovalo sedm jednotek hasičů. Aktualizace.

(18. 3. 2019) Ve 14:18 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů informaci o požáru střechy rodinného domu v obci Chvalnov-Lísky. Na místo byly postupně vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Morkovice-Slížany a Kroměříž, a také jednotky dobrovolných hasičů z obcí Střílky, Koryčany a Chvalnov-Lísky. 

Po příjezdu a provedení prvotního průzkumu bylo velitelem zásahu upřesněno, že je rodinný dům kompletně v plamenech. Ihned byly zahájeny hasební práce a k události byl okamžitě povolán také zástupce energetické společnosti, z důvodu vypnutí elektrického vedení u střechy zasažené stavby. Před příjezdem jednotek došlo ke zranění jedné osoby, která se nadýchala zplodin hoření. Hasiči poskytli zraněnému první předlékařskou péči a vyžádali si na místo výjezd zdravotnické záchranné služby. K události se dostavil také velící důstojník směny a vyšetřovatel příčin požárů.

V 15:31 hodin byla velitelem zásahu ohlášena lokalizace požáru. Z důvodu posouzení narušené konstrukce stavby byl k události povolán také statik.

Aktualizace:

Při zásahu se lehce zranil jeden ze zasahujících dobrovolných hasičů. Posádkou zdravotnické záchranné služby byl ošetřen a ponechán na místě.

Statik po prohlídce zničené budovy rozhodnul o jejím postupném stržení. Starosta obce proto zajistil stavební stroj, kterým byly za přítomnosti majitelů zasaženého i sousedního objektu demoliční práce okamžitě provedeny. Po jejich dokončení byl realizován závěrečný průzkum a kontrola sousedních budov termokamerou. Místo události bylo následně předáno starostovi obce a jednotky se krátce před sedmou hodinou večerní vrátily zpět na své základny. Na dohlídku nad požářištěm zůstává pouze místní jednotka. 

Jako příčina vzniku události byla vyšetřovatelem hasičů stanovena technická závada na komínovém tělese. Předběžná škoda je vyčíslena na půl milionu korun.

19.3.2019 2:00 hodin

Ve 22:48 hodin bylo krajské operační středisko hasičů informováno o prasklé štítové stěně sousedního domu. K události byly proto opětovně vyslány jednotky ze stanic Morkovice-Slížany, Kroměříž a Zlín s cisternami a další speciální technikou. K události vyjel i velící důstojník směny a přivezen byl znovu také statik, za účelem posouzení narušení statiky sousední stavby.

Podle jeho informací nebyla obytná část domu ohrožena a obyvatelé se tak mohli vrátit zpět do budovy. Hasiči provedli provizorní zapažení štítové zdi a hodinu po půlnoci se všechny jednotky vrátily zpět na své základny. 

Autor: kpt. Ing. Pavel Řezníček – HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem