HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

U pardubického Parama dnes započaly výkopové práce

ilustrační záběr, zdroj: internetilustrační záběr, zdroj: internet
 

U Parama dnes, 28. ledna, byly zahájeny výkopové práce. Firma Geotest zde chce vybudovat dva sanační drény, z nichž bude odčerpávat vodu znečištěnou ropnými látkami, aby snížila starou ekologickou zátěž podniku.
Riziko, že při sanaci dělníci narazí na nevybuchlou munici, ležící v zemi desítky let, je reálné. Na území Pardubic může být z období náletů na město během druhé světové války v zemi podle odhadu pyrotechniků až 130 nevybuchlých leteckých pum. Nejvíce jich má být právě u Parama. V případě nálezu některé z nich by čekala obyvatele v okruhu 600 a následně 1100 metrů evakuace. Stejně tak evakuace by čekala obyvatele žijící podél trasy, po níž by záchranáři nevybuchlou pumu převáželi k případné likvidaci. Opatření by se tak mohla dotknout i 10 tisíc lidí.
 
Zástupci složek integrovaného záchranného systému, města Pardubice i Pardubického kraje jsou připraveni v případě nálezu přijmout maximální bezpečnostní opatření.
            Příslušníci HZS Pardubického kraje pracují v normálním režimu. Nejsou stanovena žádná mimořádná opatření. V uplynulých dnech byla na centrální požární stanici Pardubice přesunuta zásahová technika ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.
 
T 815 8x8 VVN:
Nákladní vozidlo Tatra je upraveno pro přepravu pumy. Korba vozidla je zesílena rámem. Za kabinou jsou umístěny pytle s pískem (k ochraně posádky). Na korbě nákladního vozidla je naložen písek. Puma se uloží do tohoto písku. Tímto je zajištěna proti případným otřesům při převozu.
 
T 815 6x6 UDS 214:
Univerzální dokončovací stroj UDS 214 je určen k obnažení pumy a drobným zemním pracím potřebným k zabezpečení místa události. V krajním případě při nemožnosti použít jeřábu k vyzvednutí pumy. Jeřáb k vyzvednutí pumy poskytuje HZS Pardubického kraje.
 
S převozem nevybuchlých zajištěných min či munice se příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR již několikrát setkali, a to například při převozu letecké pumy v Libereckém kraji v červenci roku 2011, zajištění munice na Plzeňsku v prosinci 2011, a převoz letecké pumy z pískovny v Dolní Lutyni v Moravskoslezském kraji taktéž v prosinci 2011.
 
Úkolem příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR bude naložení zajištěné pumy a její odvoz do předem stanoveného místa.
 
Složky integrovaného záchranného systému i město Pardubice mají cenné zkušenosti s likvidací pumy již z roku 1995. Tehdy byla letecká puma objevena v areálu závodu PARAMO naposledy. I před 18 lety zvládli odborníci svoji práci na výbornou a nedošlo k žádnému incidentu.
 
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem