Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Třikrát více výjezdů hasičů při bouřkách

22. 7. 2014 (Nicole Zaoralová) - Profesionální i dobrovolní měli plné ruce práce s odstraňováním následků bouřek, které včera zasáhly naší republiku.  

Pád stromu na auto v Českých BudějovicíchPád stromu na auto v Českých Budějovicích
Během včerejšího večera a noci vyjížděli hasiči k tzv. technickým pomocem 420 krát (přičemž dlouhodobý denní průměr je 152 výjezdů). Nejvíce výjezdů zaznamenali hasiči ve Středočeském kraji, hlavním městě Praze a na Vysočině.

Nejčastější činností hasičů v souvislosti s přívalovými srážkami bylo odstraňování popadaných stromů ze silnic i železnice a čerpání vody. Stromy a větve padaly i na zaparkované automobily nebo budovy.

Dále hasiči odstraňovali překážky na vodních tocích, kdy čistili propustě a mosty od naplavenin, které přinesla velká voda. Dále prováděli čerpání vody ze sklepů a níže položených míst, v několika případech prováděli odčerpávání vodních lagun a také usměrňovali tok vody tak, aby nedocházelo k ohrožení majetku občanů.

Ve Středočeském kraji vyjížděli hasiči od 15 hodin až do dnešního rána ke stovce případů, kdy lidem pomáhali především čerpat vodu ze zatopených prostor a odstraňovali popadané stromy a větve z vozovek. Nejvíce výjezdů bylo na Praze-západ, Berounsku a Kolínsku.

V Žebráku na Berounsku například silný déšť zaplavil 2 chatky. V potoce, který se snažili v dešti projet, uvízla 2 osobní auta – 1 z nich hasiči vytáhli pomocí automobilového jeřábu, druhé si muselo počkat, až trochu opadne voda. Hasiči také pomáhali lidem, kteří se snažili přes rozvodněný potok přebrodit.

Problémy měli také v Králově Dvoře, kde se buduje kanalizace a voda z výkopů začala ohrožovat rodinné domy.

V Novém Jáchymově na Berounsku blesk zapálil boudu a strom, hasiči požár uhasili, překontrolovali termokamerou, ale s vyklízením objektu museli počkat až do rána.

V Praze na Václavském náměstí došlo kvůli přívalovým srážkám k zatopení stanic metra Můstek a Muzeum.

V Českých Budějovicích museli hasiči pomocí výškové techniky odklízet větve, které spadly na dva osobní automobily.

V Hluboké nad Vltavou, spadnul strom na trakční vedení. Z důvodu stržené troleje byl přerušen provoz na trati.

A do třetice z jižních Čech - prachatická profesionální jednotka byla vyslána do obce Šumavské Hoštice, kde spadla lípa na stodolu.

Hasiči pokračují v odstraňování následků bouřky ještě v tuto chvíli. Od rána již vyjeli k téměř stovce událostí, opět nejvíc ve Středočeském kraji.



kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem