HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tři pondělní záchrany osob z hloubky ve Středočeském kraji

V pondělí 6. prosince v odpoledních hodinách vyjeli středočeští hasiči ke třem téměř totožným událostem. Společným jmenovatelem byl pád osoby do hloubky, ze které ji museli hasiči vytáhnout. 

První z trojice událostí byla ohlášena na operační středisko necelou čtvrthodinu po jedné odpoledne v Kostelci nad Černými lesy v okrese Praha-východ. Zde došlo k pádu osoby do 10 metrů hluboké studny. Na místo byly vyslány jednotky HZS Český Brod a Říčany a dobrovolná jednotka obce Kostelec nad Černými lesy. Jelikož šlo o záchranu osoby z hloubky, byli k události povolání také hasiči-lezci z říčanské stanice. K její záchraně používaly jednotky lezeckou techniku. Za necelých dvacet minut od nahlášení události se podařilo osobu ze studny vytáhnout. Přivolaný lékař zdravotnické záchranné služby však konstatoval exitus.

Pro zachování akceschopnosti byla říčanská stanice zálohována dobrovolnou jednotkou Mnichovice, která držela pohotovost na své vlastní zbrojnici.

O dvě hodiny později vyjeli mělničtí profesionální hasiči k obdobné události. Při výkopových pracích došlo k pádu osoby do čtyřmetrové šachty v Bezručově ulici v Mělníku. Na pomoc proto i zde spěchali hasiči-lezci. Ti zraněného vytáhli za pomoci lezecké techniky a transportní vany. Za pomoci kladkostroje a bagru, který se nacházel na místě, hasiči osobu z výkopu vyprostili a předali do péče zdravotnické záchranné službě, která ji transportovala do nemocnice.

K poslednímu výjezdu tohoto druhu mířila kladenská profesionální jednotka do ulice Milady Horákové v Kladně několik minut po půl třetí odpoledne. I zde došlo k pádu osoby do výtahové šachty, která byla cirka sedm metrů hluboká. Ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou hasiči osobu vytáhli. Ta byla následně transportována letecky do jedné z pražských nemocnic.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - záchrana osoby Kostelec nad Černými lesy

001 - záchrana osoby Kostelec nad Černým... 

Detailní náhled

002 - záchrana osoby Kostelec nad Černými lesy

002 - záchrana osoby Kostelec nad Černým... 

Detailní náhled

003 - záchrana osoby Mělník

003 - záchrana osoby Mělník 

Detailní náhled

004 - záchrana osoby Kladno

004 - záchrana osoby Kladno 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem