HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tři hasiči dohromady odsloužili celých 104 let

Dnem 31. března 2022 vykročili z našich řad do další životní etapy tři „hasičští matadoři“. 

Při této příležitosti obdrželi v sídle krajského ředitelství profesionálních hasičů v Barvířské ulici medaile Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Ocenění jim předal osobně krajský ředitel plk. Jan Hadrbolec v přítomnosti ředitele Územního odboru Semily plk. Jiřího Kovalského a velitelů stanic mjr. Adama Vondry a npor. Jakuba Otmara.

Nejdéle sloužícím profesionálním hasičem z této trojice je pprap. Alois Melich, který nastoupil v roce 1983 k tehdejší Okresní správě Sboru požární ochrany v Semilech. Díky znalostem a neutuchajícímu zájmu o vše v oblasti slaboproudých zařízení se velmi rychle vypracoval na pozici technika spojové služby. Tomuto oboru se věnoval až do konce své profesní kariéry. Z řady mimořádných událostí jmenujme např. požár lesnického učiliště v Harrachově v roce 1986, v roce 2007 dále orkán Kyrill nebo v roce 2015 požár objektu turnovského podniku AGBA. V rámci operačního řízení byl pro velitele zásahu i své kolegy vždy pevnou oporou. Mezi hasiči byl oblíbený rovněž pro svůj optimistický přístup k životu.

Druhým z matadorů je nstržm. Milan Trejbal, který se věnoval hasičské profesi třicet pět let svého života. Kariéru u sboru začal v roce 1987 na pozici hasiče v Semilech, aby po deseti letech přestoupil na Operační a informační středisko okresu Semily. Zde se rychle vypracoval z operačního důstojníka až na pozici vedoucího. V této roli se účastnil nespočtu mimořádných událostí, z nichž nelze pominout již zmiňovaný orkán Kyrill, který se v lednu 2007 prohnal přes území České republiky. V roce 2013 se po vzniku Krajského operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje vrátil zpět do výjezdu, kde zůstal pro svůj široký přehled v oboru platným členem až do svého nynějšího odchodu. Milan Trejbal byl vždy ve výborné fyzické kondici, ve skoku o tyči stále závodí a svůj čas věnuje i trénování mladých atletů.

V roce 1992 na třicet let spojil život s profesionálními hasiči i nstržm. Petr Kunst. Díky výučnímu listu v oboru zámečník, předchozímu zaměstnání a základní vojenské službě měl již před nástupem ke sboru značné zkušenosti s provozem těžké techniky. Profesní kariéru zahájil na pozici hasiče – strojníka na stanici v Turnově. V roce 2000 si doplnil potřebné maturitní vzdělání přímo v oboru Požární ochrana a mezi lety 2007 – 2018 zastával funkci zástupce velitele družstva. Po celou dobu služby věnoval potřebnou péči svěřenému vozovému parku. Díky své šikovnosti a ochotě komukoliv poradit při řešení technických problémů byl značným přínosem pro sbor i své kolegy. Rovněž se Petr Kunst osobně účastnil řešení mnoha závažných mimořádných událostí. Z posledních let můžeme zmínit hromadnou dopravní nehodu 27 vozů na dálnici D10 v Příšovicích v roce 2020 a požár v turnovském podniku Juta v roce 2021. K dobrému jménu profesionálních hasičů přispěl i svojí letitou reprezentací v požárním sportu a malé kopané.

Hasičský záchranný sbor všem výše jmenovaným přeje do dalších let v civilním životě mnoho zdraví a štěstí.

Autor: nprap. Bc. Jakub Sucharda a kpt. Ing. Eva Klímová - zastupující tiskoví mluvčí

DSC_6908.JPGDSC_6908.JPG

DSC_6909.JPGDSC_6909.JPG

DSC_6910.JPGDSC_6910.JPG

DSC_6903.JPGDSC_6903.JPG

vytisknout  e-mailem