HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tři české jednotky hasičů pomáhaly s likvidací požáru u Jarkówa v Polsku

Místo události se nachází za českou hranicí nedaleko České Čermné. Hoří lesní porost na ploše asi jednoho hektaru. 

Aktualizováno v 17:30 hod.

Krajské operační a informační středisko přijalo oznámení o vycházejícím dýmu z lesa nedaleko České Čermné na Náchodsku v pondělí 13. 8. před polednem v 11:37 hod. Profesionální hasiči z Náchoda zahájili průzkum okolí nahlášeného místa události. Stoupající dým, který vycházel z vysokého lesního porostu, byl vidět z větší vzdálenosti. Průzkum potvrdil, že se nejedná o požár na české, nýbrž na polské straně hranice. Z toho důvodu zkontaktovalo krajské operační a informační středisko polskou stranu a po vzájemné dohodě byly na místo události vyslány tři české jednotky požární ochrany s cisternami. Jednalo se o profesionální hasiči z Náchoda a dobrovolné jednotky z Olešnice v Orlických horách a Nového Hrádku.

Hasiči pomáhali polským kolegům především se zabezpečením dostatku hasební látky. Čerpali vodu do polských cisteren a zajišťovali čerpání vody na stanovištích. Jednotky se vracely zpět na své stanice po ukončení kyvadlové dopravy vody kolem 17. hodiny. 

V letošním roce se jedná o druhý případ česko-polské spolupráce při zásahu na území Polska. Naposledy vypomáhali polským kolegům hasiči začátkem ledna, kdy se na likvidaci požáru penzionu v Niemojówě podílela profesionální jednotka z Rychnova nad Kněžnou a Žamberka dále dobrovolní hasiči z Rokytnice v Orlických horách a Bartošovic v Orlických horách. V roce 2017 pak evidují hasiči jednu mezistátní výpomoc, kdy v polovině listopadu zasahovali dobrovolní hasiči z Orlického Záhoří a z Deštného v Orlických horách při požáru stodoly u rodinného domu v Lasówce. 

Místo požáru zakreslené v mapě: 

mapa Jarkow.png

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: Ilustrační

vytisknout  e-mailem