HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tragický zával osoby ve výkopu v Hořovicích

V sobotu 16. června v 10:38 hodin byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášena zavalená žena ve výkopu na hořovickém Palackého náměstí v okrese Beroun.  

Operační středisko vyslalo na pomoc jednotku ze stanice Hořovice. Hasiči tak byli na místě zásahu necelé 3 minuty od výjezdu. Postupně pak dojížděly další posilové jednotky – profesionální i dobrovolné.

Průzkumem velitel zásahu zjistil, že jde o úzký průjezd mezi dvěma objekty, kde byl za účelem provádění hydroizolace základů domu vytvořen pomocí traktorbagru přibližně 10 metrů dlouhý a 3 metry hluboký výkop. V něm pracovala žena, na kterou se sesunulo velké množství zeminy. Očití svědkové nedokázali hasičům přesně určit, v které části výkopu se těsně před nehodou nacházela. Velitel zásahu proto rozdělil místo na dva úseky a pomocí dostupných technických prostředků bylo provedeno zajištění výkopu proti dalšímu pohybu zeminy (provizorní pažení z nastavovacích žebříků a lineárních hydraulických válců) a ihned bylo zahájeno odstraňování zeminy z výkopu. Po příjezdu technického kontejneru bylo pažení doplněno dalšími hydraulickými válci a výdřevou.

Následně se na místo dostavil speciální sací bagr ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu, který pomohl výrazně zrychlit záchranné práce. Po dvou hodinách velice fyzicky namáhavé činnosti ve stísněném prostoru došlo k prvnímu kontaktu se zavalenou ženou, která nejevila známky života. Po zajištění přístupu lékaře byla u ženy konstatována smrt. Tělo bylo z výkopu úplně vyproštěno a předáno pohřební službě po více jak třech hodinách náročného zásahu.

V průběhu záchranných prací byla členy Týmu posttraumatické péče HZS Středočeského kraje poskytována psychická pomoc příbuzným oběti.

Pro zajištění bezpečnosti a statiky objektu byl výkop zahrnut a pažení ve spolupráci s hasiči Hlavní báňské záchranné stanice z Prahy bezpečně demontováno. Místo zásahu bylo následně předáno Policii ČR.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem