HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zlato z mistrovství ve vyprošťování zamířilo do Rumburku

Ve dnech 8. a 9. září se v Novém Městě na Moravě konalo IV. mistrovství České republiky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Suverénně nejlepší výkon podalo soutěžní družstvo z Rumburku (Ústecký kraj). Stříbro si odváželo družstvo z Blovic (Plzeňský kraj) a bronz zamířil do Přerova (Olomoucký kraj). 

V sobotu ráno se soutěžní družstva sešla na Vratislavově náměstí. Za účasti hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka, který nad uvedenou akcí převzal záštitu, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky genmjr. Ing. Drahoslava Ryby, senátora Zdeňka Nytry, ředitele Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina plk. Ing. Petra Beneše, náměstků starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, ředitelů jednotlivých hasičských záchranných sborů, představitelů místní samosprávy a celé řady dalších hostů bylo celé mistrovství zahájeno slavnostním nástupem úderem osmé hodiny ranní. Po úvodních zdravicích a projevech se o půl hodiny později rozběhlo samotné mistrovství prvním pokusem soutěžního družstva ze Zlínského kraje – jednotka SDH města Rožnov pod Radhoštěm. Už od samého počátku bylo jasné, že toto mistrovství bude mít jedno prvenství. Historicky poprvé byla totiž na mistrovství zastoupena družstva ze všech čtrnácti krajů.

Úkolem soutěžního družstva složeného z velitele a třech hasičů bylo bezpečné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla. Součástí vyproštění zraněné osoby bylo také poskytnutí první předlékařské pomoci odpovídající jejímu zranění a její transport na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby. Do poslední chvíle soutěžící nevěděli, jaká varianta nehody je pro ně přichystána. Připraveno bylo hned několik modelových situací. Havarované vozidlo s jedním figurantem se nacházelo na kolech, na boku či na střeše a scénář v některých případech byl doplněn i o další vozidlo, popřípadě jinou překážku nebo jejich kombinaci.

Základní časový limit pro soutěžní družstvo byl 15 minut. Za každých započatých 20 sekund nad 15 minut se z celkového hodnocení odečetly 3 body.

Samotný průběh soutěže byl velmi dramatický a pořadí jednotlivých soutěžních družstev se měnilo prakticky po každém pokusu. Jasno do celkového pořadí vnesl až poslední soutěžní pokus družstva z Rumburku. Právě toto družstvo předvedlo na mistrovství ten nejlepší výkon a hodnoceno bylo 424 body.

Celkové pořadí:

  1. místo: Rumburk (Ústecký kraj)
  2. místo: Blovice (Plzeňský kraj)
  3. místo: Přerov (Olomoucký kraj)
  4. místo: Lochenice (Královehradecký kraj
  5. místo: Nové Město na Moravě (Kraj Vysočina)
  6. místo: Suchdol nad Lužnicí (Jihočeský kraj)
  7. místo: Zlonice (Středočeský kraj)
  8. místo: Velké Opatovice (Jihomoravský kraj)
  9. místo: Frýdlant (Liberecký kraj)
  10. místo: Řeporyje (Hlavní město Praha)
  11. místo: Rožnov pod Radhoštěm (Zlínský kraj)
  12. místo: Jevíčko (Pardubický kraj)
  13. místo: Ostrov (Královehradecký kraj)

    Neklasifikován: Jablunkov ( Moravskoslezský kraj)

Soutěž se obešla bez sebemenších problémů a organizátoři mistrovství děkují všem soutěžním družstvům a rozhodčím. Velké poděkování za spolupráci při organizaci soutěže patří zejména Sboru dobrovolných hasičů z Nového Města na Moravě.  Stejně tak poděkování míří ke všem sponzorům a partnerům akce, zejména Nadaci ČEZ, a.s., Kraji Vysočina, České asociaci hasičských důstojníků, SH ČMS a Hasičskému sportovnímu klubu Žďár nad Sázavou.

Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina

vytisknout  e-mailem