HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

TFA Ostravská věž již tuto sobotu v Dolních Vítkovicích i s doprovodným programem

Na sobotu 30. srpna 2014 připravili hasiči (HZS MSK) společně s pracovníky sdružení Dolní oblast Vítkovice (DOV) odpočinkový den, spojený s adrenalinovou soutěží profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů z celé ČR i zahraničí, soutěžemi pro děti a ukázkami techniky složek IZS. Podruhé po vydařené loňské premiéře tak mohou všichni soutěžící i návštěvníci prožít část (doufejme ještě) letního víkendu v opravdu neopakovatelné atmosféře Národní kulturní památky…
V adrenalinovém závodě „Nejtvrdší hasič přežije“ (anglická zkratka TFA) se představí špička sportovců z celé ČR. Přihlášeno je jich na devět desítek, včetně čtyř borců z Polska. Vedle nich startuje i pět silných a hlavně odvážných žen. Jde o absolvování několika silových disciplín s výběhem na věž Vysoké pece č. 1, neboli VP1 – vše v kompletním hasičském zásahovém vybavení, včetně tlakové lahve jako pořádné zátěže. V cíli budou samozřejmě k dispozici zdravotníci.
Závod pod záštitou náměstka ostravského primátora Martina Štěpánka začíná paralelním startem prvních dvou závodníků v 10:00 hodin, s menšími přestávkami absolvují celkem 4 skupiny disciplín (i s výběhem na pec). Výsledky TFA Ostravská věž 2014 i se slavnostním vyhlášením nejlepších ve třech mužských věkových kategoriích (A: 18-34 let, B: 35-44 let, C: 45+) a v ženské soutěži lze předběžně očekávat v sobotu kolem 17:00 hodin.
Závod je zařazen do „Českého poháru v TFA“ a také do čtyřdílného seriálu „Poháru ředitele HZS Moravskoslezského kraje v TFA“.
 
Pokud se dospělí budou bavit výkony nejtvrdších hasičů, jejich ratolesti si budou moci vyzkoušet bezpečnou dětskou variantu TFA a všichni si budou moci prohlédnout hasičskou, policejní a zdravotnickou techniku.
Vedle všech hasičských atrakcí mají návštěvníci jedinečnou možnost projít si areál Národní kulturní památky s výjezdem na Vysokou pec č. 1, která bude otevřena jen do konce září. Mají tak poslední možnost vyjet na pec unikátním skipovým výtahem a podívat se na Ostravu z výšky téměř 70 metrů. Prohlídky začínají přímo pod vysokou pecí u skipového výtahu v pravidelných intervalech.
V Malém světě techniky U6 si mohou děti vystřihnout a slepit Dráčka Záchranáčka, který jim prozradí nejdůležitější čísla integrovaného záchranného systému. Vyfotit se pak můžou (vlastním fotoaparátem) u staré Pragovky, hasičského auta - veterána  z roku 1953, který váží téměř čtyři tuny a na délku má přes šest metrů. Zahrát si zde můžou na jeho řidiče nebo přímo na hasiče. V řídicí kabině se totiž nachází velký otočný volant, řadicí páka a rychlostní budíky, jako by se vůz měl každou chvilkou vydat na místo požáru. V útrobách vozu si pak návštěvníci mohou prohlédnout úložný prostor s hasičskými hadicemi nebo zážehový šestiválcový motor ukrývající se pod kapotou.
V multifunkční aule Gong mohou lidé navštívit také galerii PLATO i s výstavou Vladimíra Houdka „Kanoucí šíře“. A počasí má být v sobotu opět příznivé, jako loni…
 
 
Popis závodu TFA Ostravská věž 2014 s výběhem na Vysokou pec č. 1
 
Soutěž společně připravili Sportovní klub HZS Moravskoslezského kraje, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, sdružení Dolní oblast Vítkovice a Česká asociace hasičských důstojníků.
 
Soutěž v disciplínách TFA (Toughest Firefighter Alive) simuluje zásahovou činnost v kompletním hasičském zásahovém oděvu za použití dýchacího přístroje jako zátěže. Trať je postavena paralelně pro dva soutěžící. Muži byli rozděleni do tří věkových kategorií: A 18 až 34 let, B 35 až 44 let a C 45 a více let, ženy bojují bez rozlišení podle věku.
 
Trať je rozdělena do čtyř úseků (mezi nimi krátké přestávky – cca do 6 minut):
 
Úsek číslo 1:
a) Disciplína „Běh s požárními hadicemi“
b) Disciplína „Sbalení dvou hadic B“
 
Úsek číslo 2:
a) Disciplína „Hammer box“ (100 úderů)
b) Disciplína „Tunel“ (20 kg závaží)
c) Disciplína „Figurína“
d) Disciplína „Bariéra“
 
Úsek číslo 3:
a) Disciplína „Žebříky“
b) Disciplína „Monitor“
 
Úsek číslo 4: běh na věž VP
Odkazy do noveho okna

leták_TFA v DOVu 2014

leták_TFA v DOVu 2014 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem