HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Teploty hluboko pod bodem mrazu se projevují na počtu požárů ve Středočeském kraji

Pokles teplot pod bod mrazu pociťují Středočeští hasiči mimo jiné i na počtu požárů.  

V období od 21. 1. 2012 do 9. 2. 2012 zasahovali Středočeští hasiči u celkem 157 požárů, při kterých byly usmrceny 2 osoby, a 15 osob bylo zraněno. Škoda na majetku dosahuje částky 34 milionů korun.
Nejvyšší počet požárů je zaznamenán v obytných prostorách, především v rodinných domcích, rekreačních chatách a různorodých příbytcích lidí bez domova. Vyšetřovatelé požárů spojují požáry především s intenzivnějším využíváním topidel, sušením hořlavých materiálů v blízkosti topidel, ale i nesprávným topivem v lokálních spotřebičích a podceňováním stavu topidel a spalinových cest. Se stálým nárůstem cen energií lidé často přechází k vytápění lokálními topidly, přičemž zapomínají na kontrolu stavu topidel, kouřovodů, komínů a vzájemného napojení jednotlivých komponent. I přes každoroční varování a upozornění ze strany hasičů jsou bezpečností pokyny zanedbávány a spalinové cesty jsou velmi často v „žalostných“ stavech.

1. ledna 2011 vstoupilo v účinnost Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. V nařízení je mimo jiné uvedeno:
§ 1 odst. 1) „Každý si musí počínat tak, aby při provozu komína a kouřovodu (dále jen „spalinová cesta“) a spotřebiče paliv nedocházelo ke vzniku požáru“.
§ 2 odst. 1) „Kontrolu spalinové cesty provádí odborně způsobilá osoba, kterou je držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví“.
§ 3 odst. 1) „Čištění spalinové cesty provádí odborně způsobilá osoba, kterou je držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví; čištění spalinové cesty sloužící pro odtah spalin od spotřebiče na pevná paliva o jmenovitém výkonu do 50 kW včetně je možné provádět svépomocí“.
§ 5 odst. 1) „Revizi spalinové cesty provádí odborně způsobilá osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví, a která je zároveň:
a) revizním technikem komínů,
b) specialistou bezpečnosti práce-revizním technikem komínových systémů, nebo
c) revizním technikem spalinových cest.
Lhůty kontrol a čištění spalinové cesty, vybírání pevných znečišťujících částí a kondenzátů a čištění spotřebiče paliv za období jednoho roku jsou uvedeny v příloze č. 1 uvedeného nařízení.
Z uvedené přílohy lze uvést nejčastěji používané spotřebiče do 50 kW s pevným druhem paliva:
• v případě celoročního provozu je lhůta čištění spalinové cesty 3x/rok, lhůta kontrol spalinové cesty 1x/rok,
• v případě sezónního provozu je lhůta čištění spalinové cesty 2x/rok, lhůta kontrol spalinové cesty 1x/rok.
O provedené kontrole anebo čištění spalinové cesty vydá odborně způsobilá osoba Zprávu o provedení kontroly anebo čištění spalinové cesty.

V případě požáru, způsobeného topidlem či spalinovou cestou, hasiči požadují po majiteli objektu zmiňovanou zprávu. Doporučují proto majitelům zprávu uschovat, v případě nepředložení hasiči v rámci výkonu Státního požárního dozoru postupují v souladu se zákonem. Majiteli objektu, který nepostupoval v souladu se zákonem, hrozí sankce. Je-li majitelem objektu fyzická osoba, hrozí pokuta až 10.000,- Kč, v případě osoby právnické je sankční hranice 250.000,- Kč.

Každý komínový požár ovšem nemusí mít jen sankční následek, ale hasiči mohou v rámci výkonu Státního požárního dozoru zakázat činnost používání topidel, zaústěných do požárem zasaženého komína do doby provedení revize spalinové cesty, kterou má majitel povinnost provést:
a) před uvedením spalinové cesty do provozu nebo po každé stavební úpravě komína,
b) při změně druhu paliva připojeného spotřebiče paliv
c) před výměnou nebo novou instalací spotřebiče paliv,
d) po komínovém požáru,
e) při vzniku trhlin ve spalinové cestě, jakož i při vzniku podezření na výskyt trhlin ve spalinové cestě.

O obnovení činnosti je následně povinen majitel spalinové cesty požádat. Veškeré procesní úkony mohou trvat několik dní či týdnů a v době velmi chladného počasí způsobit majiteli a uživatelům objektů značné problémy.
 

 

Foto: archiv HZS Středočeského kraje

mjr. Bc. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel požárů

Odkazy do noveho okna

foto web/DSC_1650

foto web/DSC_1650 

Detailní náhled

foto web/foto-web_20120207_040

foto web/foto-web_20120207_040 

Detailní náhled

foto web/P1010001

foto web/P1010001 

Detailní náhled

foto web/P1080012

foto web/P1080012 

Detailní náhled

foto web/P2082611

foto web/P2082611 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem