Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Téměř dvojnásobek požárů během včerejšího dne a noční bouřka zaměstnaly hasiče

4. 8. 2013 (Nicole Zaoralová) - Během včerejšího dne vyjeli hasiči celkem ke 187 technickým zásahům, což je pouze lehký nárůst oproti dlouhodobému průměru, nicméně od 18hodin do dnešní 7hodiny ranní to již bylo 138 výjezdů hasičů právě v souvislosti s nočními bouřkami. 

Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy, hlavně na silnice, které zde bránily v průjezdu, ale také na železnici nebo na auta či střechy domů. Zajišťovali také utržené kusy střech nebo plechů.
 
Hasiči ale také vyjížděli k požárurodinného domu v okrese Plzeň Jih, kde byl příčinou úder blesku.
 
V souvislosti s častými letními bouřkami upozorňuji že lidé by si měli nechávat pravidelně zkontrolovat svojí hromosvodní soustavu. Pokud je v pořádku, správně nainstalována a pravidelně prochází revizí, bezpečně dům před požáry ochrání.
 
Hromosvod je potřeba také zkontrolovat po úderu blesku. To připomínám hlavně po dnešní noční bouřce.
 
O tom, že výstraha na nebezpečí požárů je stále aktuální, svědčí i nárůst počtu výjezdů hasičů během včerejšího dne právě k požárům. Hasiči včera vyjeli k více než dvojnásobnému počtu požárů (celkem 117) a jednalo se o typické letní požáry.
 
V létě dochází k častým požárům v průběhu žní a prací na poli. I včera hasiči likvidovali například následky požáru kombajnu na Strakonicku, kde byla příčinou technická závada a patnáct jednotek likvidovalo následky požáru 40 ha žita a 40 ha strniště na Znojemsku.
 
Největším nebezpečím jsou v tomto období požáry v přírodním prostředí. Lidé by tedy stále měli mít na paměti dlouhodobé sucho a extrémně vysoké teploty a velmi obezřetně zacházet se zdroji otevřeného ohně a v přírodním prostředí raději oheň vůbec nerozdělávat.
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem