HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Téměř celou sobotu zasahovali hasiči u požáru stodoly v Nadějkově

Osádky šesti cisteren likvidovaly od sobotního rána (14. ledna) požár stodoly v obci Nadějkov.  

K ohlášenému požáru operační středisko hasičů vyslalo v 7:41 hodin profesionální hasiče ze stanic Tábor a Milevsko a jednotky SDH obcí Nadějkov a Jistebnice. Jednalo se především o požár hospodářského stavení (chlívků a skladů sena a slámy), ale požár se také rozšířil na dvoupodlažní obytnou část domu. Vedle hořící stodoly se nacházel výběh pro chovaná domácí zvířata. Ještě než přijeli hasiči, se uživatelům podařilo přibližně 30 kusů koz a ovcí zahnat na vedlejší pozemek.
Při pokusech o uhašení se jeden uživatel nadýchal zplodin hoření. Zdravotník z táborské jednotky mu poskytnul kyslík k inhalaci. Po příjezdu ZZS byl předán do její péče.
Zasahující hasiči průzkumem jak obytné části domu, tak zemědělské nenašli uvnitř žádné osoby, vynesli jednu tlakovou láhev a evakuovali z chlívku pod hořícím půdním prostorem dalších 5 koz. Ty byly evakuovány opět na vedlejší pozemek. Zbylé kusy těchto zvířat (cca 20) byly zahnány za ohradu do bezpečných prostor.
Na hašení objektu hasiči nasadili celkem 4 vodní proudy - dva do půdních prostor hospodářské části, kde hořelo uskladněné seno a sláma. Jeden proud použili na dohašení obytných prostor a další proud jako ochranu sousedního domu, který byl v těsné blízkosti. Po lokalizaci požáru zasahující jednotky započaly s vyskladňováním půdního prostoru, hasiči vynášeli na volné prostranství balíky slámy. K vyskladňování použili místní soukromý nakladač. Současně s vyskladňováním hasiči dohašovali ohniska jak na půdě, tak prolévali vodou doutnající vynesený materiál. Vodu na požářiště jednotky braly ze zřízeného čerpacího stanoviště u rybníka Kužel, načerpanou vodu vozily kyvadlově cisternami.
Komplikaci u zásahu opět tvořil mráz, který znemožňoval cisternám a i hasičům pohyb na požářišti. Velitel zásahu proto přes starostu obce zajistil na silnici posypový materiál. Starosta obce zároveň poskytnul pro zasahující hasiče zázemí v podobě jídla a pití.
Po vyskladnění půdních prostor odeslal velitel zásahu zpět na základnu milevskou jednotku. Na požářišti pak následovalo rozebrání ohořelých půdních konstrukcí a dohašení posledních. Celý prostor pak byl v rámci závěrečného průzkumu zkontrolován termokamerou. Zásah hasiči ukončili po 15. hodině, kdy požářiště předali majiteli.
Vzniklá škoda činí 650 000,-, hodnota uchráněného majetku je 300 000,-. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Odkazy do noveho okna

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (3)

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (3... 

Detailní náhled

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (2)

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (2... 

Detailní náhled

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (1)

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (1... 

Detailní náhled

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (6)

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (6... 

Detailní náhled

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (5)

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (5... 

Detailní náhled

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (4)

Požár stodoly, Nadějkov - 14. 1. 2017 (4... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem