Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ta nejkrásnější je z Domažlic

7. 9. 2015 (Nicole Zaoralová) - V sobotu 5. září 2015 proběhl již pátý ročník Zbirožského hasičského Tatrování. Nejen Tatry profesionálních a dobrovolných hasičů se ucházely o přízeň návštěvníků, ale také například Tatra 815 v poměru 1:3 malých hasičat Soptíků z Kolešova, která si nakonec odnesla zvláštní cenu poroty. Mezi velkými kráskami se objevil i jeden malý kovový RC model 1:14 Tatry 815 6x6 CAS 30. I jeho majitel si odnesl zvláštní cenu. Po celý den tak mohli návštěvníci obdivovat 73 Tater. 

Celou akci zahájil již tradičně starosta města Zbiroh, Ing. Milan Rusek. Za vedení Hasičského záchranného sboru přišel posádky Tater podpořit náměstek generálního ředitele plk. Josef Slavík.
 
Volba královny mezi Tatrami se uskutečnila v areálu Hasičského záchranného sboru České republiky ve Zbirohu. Areál, ve kterém je také Expozice požární ochrany, přivítal v tento den více než 2 000 návštěvníků, z nich pak více než 500 hlasovalo pro jednu ze 31 soutěžících Tater. Tatonejpočetnější porota nakonec vybralaTatru 138 CAS 32 Sboru dobrovolných hasičů města Mníšek pod Brdy. Tato kráska z roku 1969 má u diváků obrovský úspěch každoročně.
 
Odborná porota, která se zaměřila nejen na estetický vzhled, ale také například na to, jak se o Tatru její majitelé starají, korunovala titulem „Miss Tatra 2015“ krásku Sboru dobrovolných hasičů Domažlice, jednalo se o Tatru 815, Terno CAS 20. První vicemiss se stala svěřenkyně SDH Podmokly a druhou vicemiss se stala Tatra reprezentující barvy SDH Folmava.
 
Posádky Tater soutěžily již tradičně v dovednostním klání při výměně pneumatik na Tatře 815 VVN 8x8. Do náročné soutěže se přihlásilo celkem 10 dvoučlenných posádek, na které čekala výměna téměř 200 kilogramového předního kola.  Ve finále šlo o dramatický boj mezi dvěma favority z předcházejících ročníků, SDH Zbiroh, kteří vyhráli loni a HZS Hradec Králové. Nejrychleji to nakonec zvládli borci z HZS Hradec Králové, ve složení Jaroslav Urbánek a Michal Špaček, jejich finální čas byl 5min 10sec. Zbirožští, kteří letos postavili bratrskou dvojici Václav a Luděk Svobodovi, byli nakonec se svým časem 6,13 druzí.  Na třetí místo svým časem 6,20 dosáhlo družstvo z SDH Domažlice ve složení Luboš Mleziva a Tomáš Böhm.
 
Návštěvníci si mohli během celého sobotního Tatrování prohlédnout také Expozici požární ochrany a civilní ochrany HZS ČR, která za pět let svého provozu shromáždila více jak šest stovek exponátů, zájmu se také těšila expozice vyšetřování příčin požárů, zaměřená na požáry v domácnostech.
 
Bohatý program okořenilo vystoupení malých hasičátek Soptíků z Kolešova. Děti přijely vlastním hasičským autem a předvedly perfektně secvičenou a okomentovanou ukázku zásahu hasičů u požáru.
 
Po celý den probíhaly dětské soutěže. Děti musely proudem vody z ruční džberové stříkačky srážet kuželky nebo uhasit hořící hrad a osvobodit ducha. Na tuto zábavu padlo téměř 500 velkých kýblů vody. O pohodovou atmosféru se postarala jak jinak než hasičská hudební skupina Bonton Band, která již neodmyslitelně k Tatrování patří.
 
Pátý ročník Zbirožského hasičského Tatrování připravil spolek Naše hasičská minulost společně s generálním ředitelstvím HZS ČR, Skladovacím a opravárenským zařízením HZS ČR a Záchranným útvarem HZS ČR.
 
Více o Expozici požární ochrany naleznete na: www.facebook.com/hasicske.muzeum.zbiroh
 
Fotografie z akce naleznete v naší fotogalerii.
 
Kontakt
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem