HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Svíčka ponechaná bez dozoru způsobila požár

Otevřený oheň bez dozoru se opravdu nevyplácí. Krátce po pondělní půlnoci, zhruba v 0.17 minut nového úterního dne, vyjížděly dvě jednotky hasičů (profesionální z Pardubic a dobrovolná z L. Bohdanče) k požáru lodžie ve výškové budově v Lázních Bohdanči.

Plamen ze zapálené hřbitovní svíčky přeskočil na okno, zapálil i věci, které byly uskladněné v lodžii. Okenní tabule žárem praskla. Uvnitř bytu ve vedlejší místnosti byla žena s dvěma dětmi. Muž, který se snažil požár uhasit, se nadýchal jedovatých zplodin hoření. Hasiči muži poskytli kyslíkovou terapii. Zdravotnická záchranná služba muže převezla do nemocnice. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 0.31 hodin a zcela zlikvidován byl v 0.34 hodin. Škoda byla předběžně vyčíslena na 20 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 3 miliony korun.

Hasiči se setkávají s požáry od svíček, hlavně od nekvalitních svíček v plastovém obalu. Plastový obal svíčky často vzplane a požár se rychle rozšíří. „K požáru dojde velmi jednoduše – nekvalitní svíčka v plastovém obalu po dohoření nezhasne, místo toho začne hořet obal. Plast hoří opravdu mocně. Pokud se nachází v blízkosti hořícího plastu další hořlavý materiál, požár je na světě," upřesňuje vznik požáru vyšetřovatel hasičů kpt. Bc. Václav Dostál.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požár lodžie18-5-2021

požár lodžie18-5-2021 

Detailní náhled

svíčky

svíčky 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem