Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Svátek sv. Floriána patrona hasičů

3. 5. 2016 (Nicole Zaoralová) – Svatý Florián se narodil v polovině 3. století našeho letopočtu na území dnešního Rakouska. Nejprve působil jako plukovník římského vojska, později jako správce římské provincie (poblíž dnešního města Enns). Za vlády císaře Diokleciána jako horlivý křesťan tajně pomáhal ostatním pronásledovaným křesťanům. Jeho křesťanská víra byla však brzy odhalena a Florián byl krutě mučen, aby se své víry vzdal. Dne 4. května 304 byl s kamenem na krku svržen z mostu do řeky Enže, v níž se utopil. Nad jeho hrobem v 6. století vznikl klášter, později byly jeho ostatky uloženy v nově postaveném chrámu sv. Floriána v polském Krakově.  

Vodou usmrcený Florián se brzy stal patronem proti nebezpečím, která mohou vzejít z vody. Patronem hasičů a ochráncem proti požárům se stal až v 16. století v souvislosti s tím, že vodou, v níž byl utopen, se hasí oheň. Svatý Florián bývá nejčastěji zobrazován jako voják s přilbou, mečem a korouhví vylévající z vědra vodu na hořící dům.

V dřívějších dobách sv. Florián představoval běžný námět pro drobnou sošku ve výklencích venkovských usedlostí, která měla ochraňovat dům. Dokonce v den jeho svátku bylo zakázáno rozdělávat oheň a nosit vodu, aby se v domě nestalo neštěstí.

Každoročně na svátek sv. Floriána, dne 4. května, slaví i hasiči po celé republice svůj svátek a při této příležitosti připravují pro širokou veřejnost mnoho společenských akcí.

Pravděpodobně největší akcí letošních oslav bude Den hasičstva na Pražském hradě, kde proběhne slavnostní slib všech nových příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky a mše v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěch sloužená kardinálem Dukou.

Oslavy probíhají i ve většině dalších měst. Tu nejzajímavější akci v okolí právě Vašeho bydliště lze nalézt na stránkách hasičských záchranných sborů jednotlivých krajů (http://www.hzscr.cz/clanek/hasici-cr-web-organizacni-slozky-organizacni-slozky.aspx)

FlorianMF.jpg
Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová

tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem