HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Střet osobního auta s cisternou uzavřel silnici mezi Mělníkem a Českou Lípou

Informaci o dopravní nehodě na silnici číslo 9 v úseku mezi obcemi Želízy a Tupadly na Mělnicku přijala tísňová linka středočeských hasičů v pondělí 29. října v sedm hodin ráno. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče ze stanice Mělník a jednotku sboru dobrovolných hasičů Mělník Vehlovice – Chloumek. V rámci mezikrajské výpomoci k nehodě vyjela také profesionální jednotka HZS Ústeckého kraje ze stanice Štětí.

Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že v jedné ze zatáček se čelně střetlo osobní auto s cisternou a obě vozidla skončila mimo vozovku na opačných stranách silnice. Cisterna se převrátila na bok, osobní vozidlo bylo na kolech, ale v kabině zůstal zaklíněný těžce zraněný řidič.

Hasiči vyprostili zraněného řidiče a předali ho do další péče posádce zdravotnické záchranné služby. Kvůli špatnému počasí nemohl přiletět vrtulník, proto byl pacient převezen do vinohradské nemocnice v Praze pozemní cestou.

Z převrácené cisterny, která převážela pohonné hmoty, unikal přes plnící víko benzin. Ten hasiči zachycovali do jímacích van a zároveň se snažili zatmelit místo úniku, aby zabránili ekologické havárii. O situaci byli informováni pracovníci životního prostředí z Mělníka, kteří vyrazili na místo. Vzhledem k naměřeným hodnotám koncentrace vzduchu nad nejnižší hladinu výbušnosti zajistily jednotky trojnásobnou ochranu natažením vodního proudu s pěnou a vysokotlaku a také ručními hasicími přístroji.

Majitel přepravní firmy poslal k nehodě náhradní cisternu, do které pak byly postupně přečerpány převážené pohonné hmoty, což trvalo do půl čtvrté odpoledne. Teprve pak mohla specializovaná firma začít s vyprošťováním nákladního vozidla.

Na likvidaci zeminy kontaminované benzinem byla následně povolána společnost Dekonta. Silnice číslo 9 byla po celou dobu likvidace následků nehody uzavřena a policie odkláněla dopravu v obou směrech po objízdných trasách. Obnovit provoz se podařilo až po odstranění dvou přeražených stromů a závěrečném úklidu vozovky ve večerních hodinách.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem