HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Středočeským hasičům připravil silný vítr přes tisíc zásahů!

Podle avizované předpovědi meteorologů zasáhl v neděli 29. října Středočeský kraj silný vítr, který extrémně zaměstnal profesionální i dobrovolné hasiče. 

První události zaznamenalo Krajské operační a informační středisko (KOPIS) HZS Středočeského kraje už před třetí hodinou, a to v 2:41 hodin v okrese Praha-východ. Následně bylo do sedmé hodiny ranní evidováno celkem 33 zásahů, z čehož 28 událostí bylo technických pomocí ve spojitosti s poryvy větru.

Mezi sedmou a osmou hodinou byl zaznamenán nárůst, kdy operátoři KOPIS odbavili 69 událostí, přičemž asi nejvážnější případ byl hlášen z Mnichova Hradiště, kde poryv větru odtrhl celou střechu na stadionu. K dalším vážným událostem patřily například stržená střecha na rozestavěné hasičské zbrojnici v obci Luštěnice na Mladoboleslavsku, poškozená střecha obytného domu v kladenské městské části Kročehlavy nebo pád vzrostlého stromu na zaparkované vozidlo na zahradě v Jílovém u Prahy.

Kvůli vážnosti situace byl krátce před osmou hodinou vydán pokyn k posílení početního stavu na operačním středisku, kdy na jedné směně sloužilo celkem 25 příslušníků, tzn. operačních důstojníků a operátorů tísňových linek.

Mezi osmou a devátou hodinou zaznamenalo KOPIS 137 událostí – v Lysé nad Labem spadl strom na balkon panelového domu, u obce Bohostice na Příbramsku se utrhla plovoucí garáž i s lodí a v obci Hovorčovice v okrese Praha-východ uletěla střecha na třípatrovém domě a následně se v jedné místnosti propadl strop.

Další hodina byla ve znamení enormního navýšení hovorů na tísňové lince, kdy bylo zaznamenáno a odbaveno 201 událostí. Krátce před desátou hodinou byla cestou generálního ředitelství HZS ČR vyžádána spolupráce roty Záchranného útvaru Zbiroh, která byla nasazena na Kladensku a Rakovnicku.

V čase mezi desátou a jedenáctou hodinou evidovali středočeští hasiči 92 nových událostí. K vážnějším patřily utržená střecha na bytovém domě v Milovicích na Nymbursku, poryvem větru vyvrácená autobusová zastávka v Kladně, pád čtyř stromů na rodinný dům v obci Oleško nedaleko soutoku Sázavy s Vltavou nebo zranění dvou osob po pádu zdi v obci Ledčice na Mělnicku.

Mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou pak hasiči zasahovali u 108 událostí, kdy například v obci Církvice kousek od Kutné Hory spadla střecha domu na osobní vozidlo, ve Staré Huti na Příbramsku silný vítr shodil z rodinného domu střechu i s komínem a v obci Sázava na Kutnohorsku padl strom na chatu.

Od půlnoci do dvanácté hodiny zaznamenali středočeští hasiči 634 událostí. Dalších 150 jich přibylo mezi dvanáctou a čtrnáctou hodinou. Na území Středočeského kraje k zásahům vyjelo všech 32 stanic profesionálních hasičů, kterým pomáhalo 12 jednotek dobrovolných hasičů kategorie JPO II, 134 jednotek kategorie JPO III a 65 jednotek kategorie JPO V. Kromě toho bylo do likvidačních prací zapojeno také pět jednotek podnikových hasičů.

V odpoledních hodinách začal vítr slábnout a počet událostí už neměl tak razantní nárůst. K devatenácté hodině evidovalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje 1125 událostí – nejvíce v okrese Praha-východ, následují Benešov a Praha-západ, přes stovku se dostala ještě Mladá Boleslav. Relativně nejklidněji bylo na Berounsku a Rakovnicku.

Při jednom ze zásahů na Mělnicku se lehce zranil dobrovolný hasič, který byl se zlomeným žebrem převezen na ošetření do nemocnice.

FOTO: nstržm. Bc. Lukáš Vejvar, HZS Kladno, směna A

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem