HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

„Strádal Cup“ putuje do Družce

V pátek 22. května 2015 se v dopoledních hodinách utkali na Městském stadionu Sletiště žáci základních škol z Kladna a blízkého okolí v hasičských znalostech a dovednostech. Na soutěž vyslala téměř každá škola jedno tříčlenné družstvo z druhé a jedno ze šesté třídy. 

Letos premiérově děti bojovaly „O PUTOVNÍ POHÁR VELITELE STANICE HZS KLADNO“, který do soutěže věnoval mjr. Bc. Milan Strádal. „Tak velká soutěž v našem hasebním obvodu si zasloužila, aby měla i pořádnou hlavní cenu, která bude motivací k ještě lepším výkonům,“ vysvětlil kladenský velitel. Do soutěže se zapojilo čtrnáct základních škol, ale dvě z nich vyslaly pouze jeden reprezentační tým. Celkem se tak na startu sešlo 26 tříčlenných hlídek.

V areálu stadionu na ně čekalo šest stanovišť, na kterých soutěžící prokazovali svoje znalosti z požární ochrany a poskytování první pomoci. Zároveň předváděli i svoji šikovnost v ryze hasičských dovednostech, jako například svinování hadice na čas. Jak se nakonec ukázalo, právě výsledek této závěrečné disciplíny rozhodl o konečném pořadí v kategorii druhých tříd, kde první tři družstva posbírala na „vědomostních“ stanovištích shodný počet bodů.

„Soutěž byla velice vyrovnaná a musím přiznat, že mě děti svými znalostmi mile překvapily,“ uvedl vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení plk. RNDr. Tomáš Holec. „Byl jsem se podívat na všech stanovištích a třeba bravura, s jakou druháci ze sebe doslova sypali čísla tísňových linek, byla obdivuhodná.“

Nejlepší družstva získala medaile, diplomy i věcné ceny, které do soutěže věnoval hlavní spoluorganizátor akce statutární město Kladno. S prázdnou ale z kladenského Sletiště neodešel nikdo - a dokonce zvláštní ocenění v podobě „ceny útěchy“ získali ti, kteří zrovna neměli nejšťastnější den a posbírali nejméně bodů. „S hasičským záchranným sborem spolupracujeme dlouhodobě, a tak pan primátor souhlasil, abychom soutěž podpořili sponzorsky zajištěním cen - zvlášť u akce pro děti, která má velký význam z hlediska výchovy a bezpečnosti,“ připomněla Mgr. Petra Černá z magistrátu.

Ani ve chvílích, kdy závodní týmy nebyly na trati, se děti nenudily. I se svými učiteli a fanoušky mohly zajít na nesoutěžní stanoviště, na kterých se setkaly s kladenskými profesionálními hasiči, strážníky městské policie nebo pracovníky Českého červeného kříže.
„Snažili jsme se, aby si to tady všichni užili,“ dodala na závěr za organizátory kpt. Ing. Hana Pinkasová. „Chtěla bych poděkovat nejen všem kolegům, kteří se podíleli na přípravě i samotném průběhu soutěže, ale také Sportovním areálům města Kladna za poskytnutí stadionu a zajištění nezbytného zázemí a v neposlední řadě i společnost La Lorraine, která nám pro děti dodala spoustu sladkostí ze své pekárny.

Stupně vítězů:

Kategorie 2. třída
1. místo: ZŠ Norská 30 bodů (Matyáš Novotný, Adam Šípek, Dominik Frank)
2. místo: ZŠ Ukrajinská 30 bodů (Antonín Okál, Roman Schönherr, Daniel Fraibiš)
3. místo: ZŠ Brjanská 30 bodů (Matěj Šulek, Jakub Basl, Marek Rim)

Kategorie 6. třída
1. místo: ZŠ Družec 33 bodů (Jakub Hladký, Václav Šíma, Martin Böhm)
2. místo: ZŠ Vodárenská 32 bodů (David Čamek, Eliška Větrovcová, Alexander Mandelíček)
3. místo: ZŠ Ukrajinská 31 bodů (Tomáš Dvořák, Hana Smolová, Matěj Vencl)

Putovní pohár velitele stanice HZS Kladno vybojovali žáci ZŠ Družec, kteří v součtu obou tříd získali nejvíc bodů.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem