HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Spolupráci při řešení mimořádných událostí cvičili hasiči na Frýdlantsku

Ve středu 21. září 2022 se příslušníci HZS Libereckého kraje zapojili do cvičení, které mělo za úkol prověřit součinnost jednotek požární ochrany a zdravotníků při mimořádných událostech – dopravní nehodě, úniku čpavku a útoku aktivního střelce. 

Hned tři nevšední události ve třech různých lokacích tak v rámci cvičení zaměstnaly profesionální hasiče ze stanice Liberec a Raspenava, dále Sbor dobrovolných hasičů obce Višňová, Raspenava a Frýdlant, přítomni byli i příslušníci Policie České republiky a týmy zdravotníků – Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, Královéhradeckého kraje, Olomouckého kraje, Polska a Armády České republiky. Cvičení, nebo přesněji – instruktážně metodické zaměstnání (dále jen „IMZ“) – začalo v odpoledních hodinách a pokračovalo až do pozdních nočních hodin.IMZ Frýdlant 21. září 2022

Nebezpečný střelec v areálu školy

Útok aktivního střelce – i taková událost byla simulována při IMZ, a to na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. Na místě cvičení nejprve zasahovaly útvary PČR a ve chvíli, kdy budovu prohlásily za bezpečnou, v činnosti pokračovali profesionální hasiči, členové JSDH Raspenava, zdravotnická záchranná služba. Příslušníci HZS a zdravotníci provedli ve školním areálu třídění raněných, evakuovali figuranty a pomohli s jejich transportem z budovy.

Únik amoniaku na stadionu

Na frýdlantském zimním stadionu byl připraven scénář úniku nebezpečné látky – amoniaku. Hasiči na místě provedli evakuaci části zasažených, pět osob vynesli hasiči v přetlakových protichemických oblecích (HZS a JSDH Frýdlant), dále pak provedli měření detekčním přístrojem a provizorní dekontaminaci.

Třetí událost – dopravní nehoda osobního auta a dodávky – byla simulována v obci Višňová na Frýdlantsku. Příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a dobrovolní hasiči obce Višňová, kteří se zúčastnili IMZ, na místě cvičili záchranné práce za pomoci hydraulického vyprošťovacího zařízení. Po vyproštění zraněných vždy následovalo ošetření posádkou ZZS.

Nácvik součinnosti jednotlivých složek při takových zásazích je vždy prospěšný a přínosný, pro cvičící jsou to významné a nepřenositelné zkušenosti. Na fotografie z „trojitého“ cvičení uskutečněném v jednom dni se můžete podívat níže.

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová

Foto: HZS LK

Příslušníci HZS Libereckého kraje na cvičení ve Frýdlantu 21. září 2022Příslušníci HZS Libereckého kraje na cvičení ve Frýdlantu 21. září 2022

Příslušníci HZS při cvičení spolupracovali se zdravotníkyPříslušníci HZS při cvičení spolupracovali se zdravotníky

Cvičení probíhalo i na Střední škole hospodářské a lesnické ve FrýdlantuCvičení probíhalo i na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu

Záchrana figuranta příslušníky HZS LKZáchrana figuranta příslušníky HZS LK

vytisknout  e-mailem