Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Spolupráce psychologického pracoviště MV-GŘ HZS ČR se skupinou Dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových stavech

Rozhodnutím Rady EU byl rok 2011 vyhlášen „Evropským rokem dobrovolných činností na podporu aktivního občanství“ (dále jen ERD). Cílem ERD byla podpora dobrovolnictví ve státech EU, zejména zlepšení podmínek příznivých pro dobrovolnictví, zlepšení kvality dobrovolnických činností a jejich organizování, osvěta - propagace hodnot dobrovolnictví, podpora občanské účasti, výměna zkušeností a v neposlední řadě ocenění a uznání samotné dobrovolnické činnosti.
 
ERD v České republice probíhal pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Pro naplňování cílů ERD byly vytvořeny tzv. tematické pracovní skupiny, ve kterých se sdružily organizace, subjekty i jednotlivci, kteří jsou aktivní v konkrétní oblasti dobrovolnictví. Bylo vytvořeno 11 pracovních skupin (více na webu www.dobrovolnik.cz).
 
Psychologická služba HZS ČR začala již v roce 2010 pracovat na přípravách ERD v České republice a do současné doby aktivně pracuje ve skupině Dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových stavech (při MU a KS).Vyhlášený rok dobrovolnictví sice již skončil, ale práce se ukázala být přínosná pro všechny zúčastněné, zároveň vyvstala potřeba dlouhodobé spolupráce na některých projektech, a tudíž skupina se setkává i v roce 2012.
 
Gestorem skupiny Dobrovolnictví při MU a KS je Ministerstvo vnitra, odbor prevence kriminality, oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby. Ve skupině aktivně pracují zástupci a odborníci ze státního i nestátního sektoru, nezávislí experti z těchto organizací: Charita ČR; Český červený kříž; Občanské sdružení ADRA; Spirála, Dobrovolnické centrum Ústí nad Labem.; Diakonie ČCE; ČEZ a.s.; HZS ČR; Krajský úřad Jihočeského kraje; Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska; JSDH Varnsdorf.
 
Zájem skupiny se soustředí na podmínky efektivního využití dobrovolníků při MU a KS, především jejich zapojení a působnost v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS). V současné době se dobrovolnictví při MU a KS týká zejména záplav a povodní, kdy dobrovolníci pomáhají s odstraňováním následků povodní (záplav), stejně tak při distribuci materiální pomoci a psychicky podporují zasažené lidi. Zkušenosti z minulosti ukazují potřebu profesionálně řídit jejich práci a efektivně pracovat s dobrou vůlí a s nadšením pomáhat.
 
V oblasti legislativy se původní cíle skupiny v roce 2011 orientovaly na problematiku uvolňování dobrovolníků ze zaměstnání a zejména sledování novelizace zákoníku práce (zákon č.262/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů), odbor prevence kriminality zákoník práce připomínkoval. Sledují se i práce na novelizaci zákona o dobrovolnické službě (zákon  č. 198/2002, Sb., ve znění pozdějších předpisů).
 
Propagační akce se týkaly snahy podpořit informovanost o využití a spolupráci dobrovolníků s nestátními neziskovými organizacemi (NNO),informovat o organizačních a právních aspektech dobrovolnictví, o lékařské péči, duševní hygieně a o obecných zásadách práce při MU a KS. Pro skupinu rok 2011 vyvrcholil propagační akcí s mezinárodní účastí – konference s názvem Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových stavech. Cílem konference bylo představit práci skupiny, sdílet informace o aktuálním vývoji spolupráce veřejné správy s NNO v České republice a podělit se o příklady dobré praxe v rámci příhraniční spolupráce.
 
Činnost v roce 2012 se ve velké míře týká shrnutí a ucelení poznatků a zásad PANELu, a také podpory NNO na spolupráci při vytváření PANELu (volné sdružení organizací, tyto organizace jednotně spolupracují s veřejnou správou a společně zastřešují činnost v případě MU a KS, přičemž reagují na potřeby konkrétního kraje). Na podzim 2012 se plánuje workshop se zastoupením krajských úřadů, HZS ČR a NNO. Průběžně probíhá činnost na zásadách práce s dobrovolníky při MU a KS a tvorba pomůcky, která by usnadnila komunikaci mezi dobrovolníky, NNO, samosprávou, soukromým firemním sektorem a složkami IZS.
 
Výrazný přínos skupiny je vnímán zejména v aktivní debatě a setkávání se zástupců jednotlivých zainteresovaných státních i nestátních organizací, které se pohybují v oblasti záchranných a likvidačních prací při mimořádných událostech. Důležitou součástí je také vydávání letáků, které propagují dobrovolnictví a mají za cíl zlepšit koordinaci a průběh dobrovolnické pomoci při MU a KS.
 
Oblast zájmu psychologické služby HZS ČR o téma Dobrovolník při MU a KS se pohybuje ve dvou rovinách - v rovině teoretické (odborné) a praktické. Z hlediska odbornosti se psychologická služba soustředí na zásady práce s lidmi zasaženými MU, neméně důležitá je také např.: psychohygiena samotného dobrovolníka a koordinátorů dobrovolníků. Z praktického hlediska - při MU se psycholog HZS ČR často stává koordinátorem psychosociální péče a zprostředkovatelem informací. Psychologická služba HZS ČR výrazně oceňuje využití dobrovolníků pro psychickou podporu lidí zasažených MU.
 
Související odkazy:
 
www.dobrovolnik.cz
www.mvcr.cz/dobrovolnicka-sluzba.aspx
www.mvcr.cz/clanek/odbor-prevence-kriminality.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d
 

Letáky ke stažení:

 

vytisknout  e-mailem