Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Spolupráce psychologického pracoviště MV-GŘ HZS ČR s lektory ICIFS a s projekty EUTOPA-IP, TENTS-TP a BeSeCu

Psychologická služba HZS ČR v rámci své činnosti spolupracuje s řadou zahraničních odborníků a také projektů zaměřených na oblast psychologické a psychosociální pomoci při mimořádných událostech. Psychologické pracoviště MV-GŘ HZS ČR navázalo spolupráci s kanadskými lektory Patty Stewart McCord a Thomas McCord, akreditovanými lektory ICIFS (International Critical Incident Stress Foundantion), kteří jsou cenným zprostředkovatelem nejnovějších poznatků v oblasti CISM (Critical Incident Stress Management), na němž je založen systém posttraumatické péče o příslušníky uniformovaných sborů, včetně Hasičského záchranného sboru České republiky.
 
Pracoviště dále participovalo na výsledcích projektu EU: EUTOPA-IP (Evropská vodítka psychosociální následné péče zaměřené na cílové skupiny – Implementace). V září 2010 se vedoucí psycholožka MV-GŘ HZS ČR plk. PhDr. Zuzana Vrbová zúčastnila mezinárodní konference projektu, kde prezentovala systém posttraumatické péče u HZS ČR. Diskutoval se zde rovněž připravovaný materiál „Evropská vodítka – psychosociální podpora pro pracovníky uniformovaných složek“. Více informací na webových stránkách: http://www.eutopa-info.eu/ 
 
V rámci spolupráce s projektem Evropské unie TENTS-TP (Evropská síť pro traumatický stres – výcvik a praxe) proběhl na psychologickém pracovišti MV-GŘ HZS ČR výcvik psychologů pro pomoc při mimořádných událostech.
http://www.mvcr.cz/clanek/vycvik-psychologu-pro-pomoc-pri-mimoradnych-udalostech.aspx
 
Dále kooperujeme s projektem BeSeCu (Behaviour Security and Culture ze 7. rámcového programu EU), který sleduje kulturní a etnické rozdíly chování lidí v krizových situacích s cílem zlepšit bezpečnostní komunikaci, instrukce a postupy pro evakuaci a ochranu obyvatelstva v postižené oblasti. Projekt by měl přinést výsledky, jež budou využitelné pro záchranáře, konstruktéry budov a osoby podílející se na tvorbě krizových plánů budov.
Závěrečné shrnutí tohoto projektu v anglickém jazyce naleznete na adrese: http://cordis.europa.eu/result/rcn/56077_en.html
 
V současné době sledujeme činnost European Emergency Number Association, která se mimo jiné aktuálně zabývá psychologickými aspekty, potřebami a podporou operátorů na tísňových linkách.

 

vytisknout  e-mailem