HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Spícího muže zachránil při požáru spuštěný hlásič, sousedé a hasiči

            Díky duchapřítomnosti sousedů a rychlému zásahů hasičů vyvázl na konci minulého týdne z požáru v bytě v obci Chuchelná (okres Opava) bez následků na zdraví i majetku zhruba třicetiletý muž, kterého nejprve nedokázal vzbudit ani správně nainstalovaný a včas reagující hlásič požáru – na dým, vycházející z hořícího hrnce na elektrickém sporáku v kuchyni.

            Pozorní sousedé z vedlejšího bytu uslyšeli alarm autonomní detekce a ihned klepali na dveře spícího muže, aby zjistili, co se děje, neboť měli tušení, že uživatel je doma. Událost současně nahlásili telefonicky na tísňovou linku hasičů. Jim tedy může spící muž poděkovat za svou záchranu.

            Podruhé může spící muž poděkovat zasahujícím hasičům. Při jejich příjezdu vycházel z ventilace bytu kouř. Hasiči se nedostali dovnitř přes bytové dveře, protože byly zevnitř uzamčeny a klíč v zámku. Proto pomocí nastavovacího žebříku vstoupili do bytu přes okno.

            V bytě v prvním patře obytného domu hořel hrnec s potravinami na zapnutém elektrickém sporáku. Hasiči jej ihned vypnuli a hrnec přenesli do dřezu. Byt byl zakouřen „pouze“ světlým dýmem v důsledku pálení potravin v hrnci, ale detektor na něj velmi rychle zareagoval.

            V bytě hasiči našli spícího muže, který skončil po probuzení a překvapení nenadálou návštěvou v neobvyklých oděvech ve vozidle ZZS MSK. Vyvázl naštěstí bez vážnější újmy na zdraví. Mohl se tak vrátit domů a pokračovat ve spánku, ale už bez nebezpečného vaření.

            Nákup a správná instalace hlásiče požáru před nějakou dobou byla pro našeho „spáče“ správným rozhodnutím – jak pro jeho záchranu a uchování zdraví, tak i pro uchránění majetku v jeho bytě a v sousedních bytech. Pokud by muž vhodný detektor neměl, mohlo „potichoučku“ dojít k rozšíření požáru na celý byt i dům a zplodiny hoření mohly přitom způsobit vážná zranění, možná i smrt spícího muže.

Odkazy do noveho okna

pozarhlasicChuchelna (OP)

pozarhlasicChuchelna (OP) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem