Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Specialisté na radiační ochranu se zúčastnili cvičení „ZÓNA 2023“

24. října 2023 se do druhého dne tohoto třídenního havarijního cvičení zapojili i experti na radiační ochranu z Institutu ochrany obyvatelstva. 

Rozehrou cvičení byla simulovaná radiační mimořádná událost na Jaderné elektrárně Temelín. Do cvičení se postupně zapojoval: Krizový štáb SÚJB, Krizový štáb Jihočeského kraje, Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru, Ministerstvo vnitra, Ústřední krizový štáb, včetně Pracovní skupiny pro koordinaci krizové komunikace a další orgány krizového řízení na všech úrovní.

Institut ochrany obyvatelstva, stejně jako ostatní chemické laboratoře HZS ČR, vyčleňuje síly a prostředky pro činnost mobilních skupin, které jsou v případě potřeby k dispozici Krizovému štábu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Zona_2023_03.jpg

V rámci tohoto cvičení byly aktivovány 3 mobilní skupiny HZS (IOO, Třemošná a Kamenice), které se v úterý ráno dostavili na regionální krizový štáb, kde jim byly zadány úkoly.

Úlohou mobilní skupiny hasičů, celní správy a armády, bylo provést pojezdová měření dávkového příkonu a ověřit rozsah kontaminace míst, kde by se měla rozvinout stanoviště dekontaminace pro evakuované obyvatelstvo.

Po splnění úkolů a předání naměřených dat do datového úložiště SÚJB, se jednotky vrátily zpět na základny. Cvičení pokračovalo i třetí den, kdy se procvičovaly následná opatření, která jsou převážně v gesci SÚJB a vybraných orgánů státní správy.

Ve středu 25. října byl scénář havarijního cvičení ZÓNA 2023 u konce. Nebylo to jednoduché, ale cvičení nemá být jednoduché. Nyní se bude jeho průběh a výstupy podrobně vyhodnocovat.

Zona_2023_05.jpg


Vloženo: 27. 10. 2023 | Aktualizace: 27. 10. 2023 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem