Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sparta vzdává hold hasičským rodinám

19. 1. 2018 (Michaela Franclová) – HC Sparta Praha vzdává hold, po vzoru zámořské NHL, všem záchranářům a všem rodinám, kde se poslání chránit životy druhých dědí z generace na generaci. O jedné takové hasičské rodině, rodině Frydrychových, bude tisícovkám divákům O2 areny vyprávět i krátký dokument v rámci slavnostního utkání v neděli 28. ledna 2018. 

366.jpg

Koncem ledna se budou konat již po deváté v řadě dva charitativní zápasy, které hokejový klub Sparta Praha věnuje všem, kteří denně nasazují své životy pro jiné – všem hasičům, záchranářům, policistům a vojákům.

Nedělní duely proti Vítkovicím (21. ledna 2018) a proti Plzni (28. ledna 2018) odehrají sparťané ve speciálních dresech připomínajících letos vojenské uniformy, které půjdou následně do aukce. Její výtěžek a též výtěžek z dražby výročních dresů v prosinci 2017 bude předán na konto Nadace policistů a hasičů. Ta se stará o rodiny hasičů a policistů, kteří zahynuli při výkonu služby nebo kteří utrpěli těžké zdravotní postižení následkem zranění souvisejícího s výkonem služby.

Letošní podtitul akce Sparta vzdává hold má název „Z generace na generaci“. Právě u hasičů je typické, že toto povolání je zároveň posláním a dědí se v rodině z generace na generaci. Hasiči vykonávají práci, ke které jsou povoláni s hrdostí a s otevřeným srdcem. Touto cestou vedou své syny a dcery, tak jako oni byli vedeni svými otci.

Jednou z takových rodin, kde se „hasičina“ stala rodinným posláním, je i rodina Frydrychova z České Lípy. Prací pro sbor se zabývají její tři generace.

Pan Zdeněk Frydrych se narodil v roce 1938. Byl zakládajícím členem profesionální jednotky hasičů v České Lípě, působil též ve výjezdové jednotce sboru dobrovolných hasičů obce a spolupracoval s vedením města i kraje na rozvoji požární ochrany. Pan Zdeněk Frydrych je nositelem mnoha hasičských ocenění a vyznamenání, včetně vyznamenání za hrdinský čin při požáru Benziny, kdy zachránil mnoho lidských životů.

Při práci pro sbor se seznámil se svou ženou Hanou, která také pocházela z hasičské rodiny, neboť její otec byl podnikovým hasičem. Paní Hana Frydrychová pracovala u sboru dobrovolných hasičů s mládeží a byla členkou soutěžního hasičského družstva. I ona byla za své zásluhy o rozvoj sboru mnohokráte oceněna.

První dcera manželů Frydrychových,Zdeňka, pracovala u profesionálních hasičů v České Lípě na úseku prevence a kontroly. Paní Zdeňka je 35 let u sboru vedoucí pro práci s mládeží. Jejíma rukama prošlo více jak 5 000 dětí, z nichž některé se staly dobrovolnými a některé dokonce profesionálními hasiči. Díky zásluhám paní Zdeňky probíhá již sedmnáct let soutěž „Dětská liga pro mladé hasiče“. Manžel paní Zdeňky Vladislav je velitelem družstva výjezdové jednotky, zástupcem starosty a trenérem soutěžního družstva mužů. Obě dcery paní Zdeňky, Jana i Petra, jsou od dětství členkami sboru a v současné době také pracují s mladými hasiči. Obě dcery patří do soutěžního hasičského družstva, stejně tak jako jejich partneři.

Druhá dcera manželů Frydrychových,Hana, byla také členkou soutěžního družstva. V současné době pomáhá se zajišťováním hasičských soutěží. Její dcera Nicola a syn Ladislav pracují ve sboru dobrovolných hasičů a jsou členy soutěžních družstev.

Třetí dítě manželů Frydrychových, syn Radek, je zaměstnán u Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje ve výjezdové jednotce. I on působí zároveň ve sboru dobrovolných hasičů obce a v soutěžním družstvu. Asi není překvapující, že ve sboru působí i jeho žena a obě děti.

Prozatím nejmladším členem rodiny je dva měsíce stará pravnučka Viktorka, u které se automaticky předpokládá, že i ona půjde v rodinných šlépějích.

Manželé Zdeněk a Hana Frydrychovi svým nadšením a celoživotní prací pro sbor předali lásku k hasičskému povolání nejen svým třem dětem a šesti vnoučatům ale i všem dalším generacím, které na svět teprve přijdou. Za což jim patří velké poděkování.

Rodině Frydrychových bude věnován video medailonek, který uvidí na velkoplošných obrazovkách návštěvníci O2 areny během slavnostního odpoledne 28. ledna 2018.

Součástí tohoto odpoledne bude výstava techniky jednotlivých složek integrovaného záchranného systému v okolí O2 areny a předání šeku s výtěžkem z aukce do rukou generálního ředitele HZS ČR genmjr. Drahoslava Ryby a do rukou ředitele Nadace policistů a hasičů Vladimíra Šutery.

Po skončení utkání Sparty s Plzní bude hráči i diváky – všemi společně – na ledě vzdána čest a hold těm, kteří nás chrání a zachraňují. Tímto aktem bude akce „Sparta vzdává hold“ pro rok 2018 ukončena.

Fotografie: zdroj HC Sparta, HZS ČR (ročník 2017 a 2016)

Mediální kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

Banner40-40HOLD40DRES40-40INSTA40-40kopie (2)

Banner40-40HOLD40DRES40-40INSTA40-40kopi... 

Detailní náhled

tym_2017-2018

tym_2017-2018 

Detailní náhled

ViewImageHM4KIKPY

ViewImageHM4KIKPY 

Detailní náhled

ViewImageDCTRUX9K

ViewImageDCTRUX9K 

Detailní náhled

ViewImage7DZKQGYR

ViewImage7DZKQGYR 

Detailní náhled

26758289_10155971557233232_7001084889887112892_o

26758289_10155971557233232_7001084889887... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem