HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěž o zkušenostech s detektory prodloužena do konce ledna 2018

„Jak mě (nás) hlásič zachránil a nebezpečí zabránil“... 

SOUTĚŽ PRODLOUŽENA DO 31. LEDNA 2018.

Od pondělí 20. listopadu 2017 do středy 31. ledna 2018 mohou dospělí obyvatelé České republiky posílat hasičům na mailovou adresu soutezhlasic@cahd.cz své literární a filmové (video) příspěvky na téma „Jak mě (nás) hlásič zachránil a nebezpečí zabránil“. Internetovou soutěž připravila Česká asociace hasičských důstojníků (ČAHD) ve spolupráci s HZS Moravskoslezského kraje, HZS Olomouckého kraje a s Fakultou bezpečnostního inženýrství VŠB-TU Ostrava.

Cílem soutěže je ohodnotit a ocenit písemné a video příspěvky soutěžících, které vycházejí z jejich osobních zkušeností při záchraně života, zdraví a majetku pozitivním působením (včasným reagováním a upozorněním) hlásičů požáru, detektorů nebezpečných plynů, např. oxidu uhelnatého, a dalších čidel sloužících pro zvýšení bezpečnosti v domácnostech. V soutěži lze vyjít také ze zkušenosti příbuzných, přátel, sousedů.

Kompletní pravidla soutěže si mohou zájemci přečíst na specializovaném webu www.detektory.cahd.cz. Soutěž bude vyhodnocena 10. ledna 2018, autoři nejlepších tří příspěvků v každé z obou kategorií (literární soutěž, videosoutěž) obdrží poštou detektor oxidu uhelnatého (1.), nebo hlásič požáru (2. a 3.). O úspěchu budou soutěžící včas informováni.

Soutěž měla být původně ukončena již na Silvestra 2017. Během prosince ale přišlo pouze několik příspěvků, které lze hodnotit. Organizátoři proto vyzývají další „odvážné“ autory, aby poslali na soutěžní mail své zkušenosti s hlásičem či detektorem. Hodnotit se bude třeba i osobitý přístup ke sdělení informace o užitečnosti bezpečnostních čidel.

Soutěž připravila Česká asociace hasičských důstojníků (ČAHD) ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje (HZS MSK), HZS Olomouckého kraje a Fakultou bezpečnostního inženýrství VŠB–TU Ostrava. Je součástí dlouhodobé hasičské kampaně, varující před stále více hrozícím nebezpečím úniku zemního plynu a dalších plynných látek, například úniku propan-butanu, a také před vznikem oxidu uhelnatého v domácnostech.

Dlouhodobá kampaň odstartovala v roce 2013. Hasiči od té doby připravili mnoho akcí - vedle konferencí a seminářů pro zájmové skupiny vydali sérii preventivních letáků k dispozici obcím a jiným subjektům k bezplatnému stažení, vylepovali je ve vozidlech hromadné přepravy osob, či na svém webu poskytovali a poskytují podrobné informace o problematice, které doplňují o stanoviska nejrůznějších odborníků.

Hasiči již také připravili několik konferencí a seminářů o detektorech pro různé zájmové skupiny - majitele a provozovatele bytových domů, domovů důchodců a dalších sociálních zařízení. Nezapomněli ani na několik internetových vědomostních soutěží o detektorech.

Kontakt pro dotazy:

por. Mgr. Petr Kůdela, HZS Moravskoslezského kraje

E-mail: petr.kudela@hzsmsk.cz

vytisknout  e-mailem