HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Součinnostní výcvik na klidné vodní hladině s Armádou ČR

V termínu od 5. do 8. září 2017 se v hasebním obvodu stanice Říčany uskutečnil součinnostní výcvik s příslušníky 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic na Olomoucku. 

Akce se konala v areálu koupaliště Vyžlovka, kde bylo díky pochopení a laskavosti vedení obce domluveno užívání pozemku, zpřístupněno sociální zařízení a vytvořeno týlové zázemí pomocí nafukovacího stanu s naftovým topením. Nosným tématem odborné přípravy byl teoretický a praktický výcvik při záchranných činnostech na klidné vodní hladině.

V úvodní fázi byli účastníci výcviku seznámeni s osobními ochrannými pracovními pomůckami, které využívají jednotky požární ochrany pro předmětnou činnost, jako je použití záchranné vesty, suchého obleku, házecího pytlíku apod. Následovalo představení a využití povodňového kontejneru dislokovaného na stanici Kutná Hora. Další část výcviku byla zaměřena na ovládání raftového člunu, součinnost osádky při plavbě, vytažení figuranta do člunu přes bort plavidla nebo za pomoci páteřové desky, ovládání plavidla s motorem a záchrana figuranta z vodní hladiny. Příslušníci 72. mechanizovaného praporu poté nacvičovali speciální části tzv. vojenského plavání, které je specifické pro bojové akce. Vojáci prováděli tichý vstup do vody za účelem záchrany tonoucího, plavání s určenou výstrojí a výsadek jednotlivých uskupení z plavidla za jízdy.

Další den výcviku dopoledne proběhlo školení první laické pomoci v souvislosti s tonutím osoby, které lektoroval člen Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje ze stanoviště v Kostelci nad Černými Lesy. Odpoledne se celá vojenská jednotka přesunula na stanici Říčany, kde se formou exkurze vojáci seznámili se zásahovou činností profesionální hasičské jednotky a byla jim představena výjezdová mobilní technika dislokovaná na požární stanici. Při praktickém nácviku si vybraní jedinci vyzkoušeli použití práškového přenosného hasicího přístroje, pomocí kterého provedli likvidaci požáru osobního automobilu malého rozsahu. Na závěr výcviku si vojáci zkusili i rozstříhání osobního automobilu pomocí hydraulické vyprošťovací sady. V učebně říčanské stanice poté následovala prezentace velitele čety 72. mechanizovaného praporu, ve které představil vojenskou jednotku, popsal použití výstroje a výzbroje a sdělil základní informace o působení vojáků na zahraničních misích. V pátek v ranních hodinách se vojenská jednotka vydala na zpáteční cestu do místa své dislokace.

Za kvalitní organizaci předmětného výcviku bych chtěl poděkovat zejména příslušníkům ze stanice Kutná Hora, kteří pro účely výcviku poskytli povodňový kontejner s osádkou 1+1, dále obci Vyžlovka za bezplatné poskytnutí pozemku a sociálního zázemí v areálu koupaliště Vyžlovka, Zdravotnické záchranné službě Středočeského kraje a všem příslušníkům stanice Říčany, kteří se na organizaci výcviku a ukázkách na stanici podíleli.

npor. Ing. Roman Hejzlar
velitel stanice HZS Říčany

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem