HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sobota začala pro středočeské hasiče dvěma většími požáry

Požár v panelovém domě v Berouně a požár nákladního automobilu v Dobrovízi zaměstnaly v noci na sobotu středočeské hasiče. 

Operační středisko HZS Středočeského kraje přijalo po jedné hodině oznámení o požáru kuchyně v sedmém nadzemním podlaží panelového domu v centru Berouna. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Beroun a jako posily dobrovolné sbory obcí Chyňava, Králův Dvůr a Zdice. Protože bylo ohlášeno, že na balkoně zasaženého bytu jsou osoby, které kvůli silnému zakouření nemohou objekt opustit, rozhodl operační důstojník také o vyslání výškové techniky.

Po příjezdu na místo byly dvě dospělé a jedna nezletilá osoba zachráněny z balkonu za pomoci koše automobilového žebříku a ihned předány do péče posádkám zdravotnické záchranné služby. Dalších třináct obyvatel domu bylo evakuováno po schodišti ve spolupráci s Policií ČR. V bytě hasiči zasahovali vysokotlakým vodním proudem a používali přetlakovou ventilaci. Celý zásah probíhal v dýchací technice. Krátce před třetí hodinou byla provedena likvidace a byt byl předán dceři majitele.

Škoda byla předběžně vyčíslena na půl milionu korun. Příčinou požáru byla podle vyšetřovatele HZS technická závada elektrického spotřebiče.

Druhou závažnější událostí, kterou operační středisko řešilo, byl požár nákladního automobilu na parkovišti v obci Dobrovíz v okrese Praha-západ.

Oznámení přijali středočeští hasiči v půl šesté. Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice Kladno spolu s jednotkami SDH obcí Hostouň a Středokluky.

Po příjezdu k události bylo velitelem zásahu potvrzeno, že jde o požár kabiny tahače v plném rozsahu, na návěs se plameny nerozšiřovaly. Zásah probíhal dvěma C proudy a vysokotlakem. Řidič nákladní soupravy byl předán zdravotnické záchranné službě, protože se při snaze uhasit požár vlastními silami popálil a nadýchal zplodin hoření. Zhruba po patnácti minutách od zahájení zásahu byl požár lokalizován a za další půlhodinu zlikvidován.

Přímé škody odhadl vyšetřovatel na tři miliony korun a jako příčinu požáru stanovil závadu na lednici, která byla umístěna v kabině nákladního automobilu.

por. Bc. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem