HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sníh působí komplikace na silnicích, u Podeřiště se převrátila cisterna

Od sobotních (17. února) odpoledních hodin zasahovali jihočeští profesionální hasiči u deseti nehod. Tento nárůst jednoznačně způsobil sníh, který se přesně podle výstrahy ČHMÚ snesl na Jihočeský kraj. Sníh nejvíce komplikoval provoz na silnicích na Strakonicku, nejnáročnější zásah pak hasiči stále ještě řeší u obce Podeřiště, kde se převrátila cisterna převážející mnoho tisíc litrů nafty a benzínu. 

14:00        Dopravní nehoda – Za Zdíkovem ve směru na Zadov u Nového Dvora havaroval osobní automobil, který vyjel ze silnice a narazil do stromu. U nehody zasahovali profesionální hasiči ze stanice Vimperk, kteří zdravotníkům ZZS předali dvě zraněné osoby. Nehoda se obešla bez vyproštění. Hasiči provedli u auta nezbytné protipožární opatření. Nehodu šetřila Policie ČR.

15:40         Dopravní nehoda – Vážná nehoda se stala na silnici I. třídy č. 4 v katastru obce Radošovice, kde došlo ke střetu osobního auta značky Ford Focus a dodávky VW Transporter. U nehody zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému, z jednotek požární ochrany to byli profesionální hasiči ze stanice Strakonice. Při nehodě byly zraněny čtyři osoby. Jedna z nich zůstala ve voze zaklíněna. Hasiči museli použít hydraulické vyprošťovací zařízení, aby ji dostali z auta ven. Zároveň s vyproštěním jednotka zabezpečila auto proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Přibližně za hodinu byla silnice v místě nehody znovu zprůjezdněna.

15:53         Dopravní nehoda – K další nehodě byla strakonická profesionální jednotka vyslána na silnici vedoucí ze Strakonic do Katovic. V havarovaném autě cestovali dva dospělí a tři děti. Celá osádka byla v době příjezdu hasičů z auta venku. ZZS ošetřila dva zraněné. Krátce před půl pátou byl provoz na silnici opět obnoven. Hasiči provedli zajištění havarovaného auta a úklid vozovky. Poté předali nehodu policistům k šetření.

15:55          Dopravní nehoda – V téměř stejný čas museli hasiči na Strakonicku vyjet k další nehodě, která se stala na silnici č. 139 u Přešťovic, části obce Brusy. Jelikož strakonická jednotka zasahovala u Katovic, vypomohla profesionální jednotka ze stanice Písek. Jednalo se o nehodu osobního auta. Nehoda byla bez vyproštění, ZZS měla ve své péči dvě zraněné osoby. Písečtí profesionálové zkontrolovali, zda z auta nevytékají provozní kapaliny a zabezpečili ho proti vzniku požáru. Okolo tři čtvrtě na pět si nehodu převzala Policie ČR k šetření a hasiči se vrátili zpět na základnu. V 18:58 hodin pak na místo vyjela již strakonická jednotka, která po ukončení šetření policistů dokončila úklid vozovky.

16:17          Dopravní nehoda – Komplikaci v provozu na silnici způsobil sníh také na silnici I/3 u Bujanova – Nažidel. Havaroval zde osobní automobil, který skončil na střeše v příkopu. U nehody kromě ZZS a Policie ČR zasahovali také profesionální hasiči ze stanice Kaplice. V autě cestovaly dvě osoby, jedna z nich byla ošetřována ZZS. Nehoda je bez vyproštění. Hasiči pouze provedli protipožární opatření a kontrolu úniku provozních kapalin.

17:37         Dopravní nehoda – Také u obce Milná zasahovala frymburská profesionální jednotka u dopravní nehody. Hasiči zde z příkopu vytáhli osobní auto, které tam sjelo po zledovatělé vozovce.

18:21         Dopravní nehoda – Náročný zásah připravila hasičům dopravní nehoda, která se stala u Malovic, části obce Podeřiště. Havarovala zde cisterna převážející několik desítek tisíc litrů nafty a benzínu. Cisterna se ze zasněžené silnice převrátila pod svah. K nehodě vyjeli profesionální hasiči ze stanice Prachatice, svolána byla jednotka SDH obce Netolice. Jelikož se dal předpokládat masivní únik nafty a benzínu, jako posilová jednotka byl na místo vyslán z českobudějovické stanice chemický kontejner. Po průzkumu místa nehody podal velitel zásahu zprávu, že cisterna leží na převrácená na poli. Hasiči ji nejprve zajistili protipožárním opatřením a zároveň provedli kontrolu, zda a kolik nafty nebo benzínu uniká. Podle informací od řidiče bylo v cisterně převáženo více než 28 000 litrů nafty, téměř 7 000 litrů benzínu Naturalu 98 a přes 4 000 litrů benzínu Naturalu 95. Hasiči nalezli jen drobný únik látek, který zlikvidovali sorbentem. Mezitím byla majitelem zajištěna náhradní cisterna, která vyjela z Prahy a do které budou nafta a benzín přečerpány. Současně k nehodě byla povolána specializovaná firma, která po přečerpání kamión vyprostí. Hasiči dále okolo cisterny rozmístili záchytné vany a připravili se na přečerpávání. Náhradní cisterna přijela k nehodě po 23. hodině. A začalo přečerpávání. Zásah bude pokračovat jistě celou noc. Náročný je nejen z časového hlediska, ale také tím, že neustále padá sníh a teplota se pohybuje pod bodem mrazu.  

19:25         Dopravní nehoda – U Vodňan, části obce Radčice zasahovali profesionální hasiči ze stanice Vodňany u nehody osobního vozu, které sklouzlo ze silnice do příkopu. U nehody nebyl nikdo zraněn. Hasiči auto vytáhli zpět na silnici.

19:38         Dopravní nehoda – Také na Jindřichohradecku komplikoval sníh provoz na silnicích. Jindřichohradečtí profesionální hasiči zasahovali u nehody, která se stala v Rezkově ulici v Jindřichově Hradci. Řidič osobního auta značky VW Golf nezvládnul na čerstvě napadlém sněhu svůj vůz a narazil do značky. Nehoda je bez zranění. Hasiči uklidili ze silnice vyteklý motorový olej. U nehody spolupracovali s Policií ČR.

23:15         Dopravní nehoda – Také strakoničtí profesionální hasiči zasahovali u vyproštění z příkopu. Ve Strakonicích v místě zvaném Šibeniční vrch sjel ze zasněžené silnice traktor. Hasiči jej vytáhli automobilovým jeřábem.  

Odkazy do noveho okna

Dopravní nehoda OA, Nažidla - 17. 2. 2018 (1)

Dopravní nehoda OA, Nažidla - 17. 2. 201... 

Detailní náhled

Dopravní nehoda OA, Nažidla - 17. 2. 2018 (2)

Dopravní nehoda OA, Nažidla - 17. 2. 201... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem