HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sníh, led, nízké teploty a zamrzlé auto. Nejčastější příčinou vzniku požárů v zimě je technická závada na elektroinstalaci

K požárům vozidel v těchto mrazivých dnech hasiči vyjíždějí častěji. Jen od 1. ledna 2019 do 8. února 2019 zasahovali hasiči u 12 požárů vozidel. Hořely osobní automobily, ale po jednom případu i autobus a nákladní automobil. V loňském roce za stejné období hasiči vyjížděli k 7 požárům vozidel. Nejčastější příčinou vzniku požáru je technická závada na elektroinstalaci vozu.

Při mrazech pravděpodobně dochází k většímu zatížení elektroniky vozu, která se více zahřívá.

Zvýšený odběr elektrické energie v zimě vyžaduje vyšší výkon alternátoru, který je tak zatěžován poněkud více než v letních měsících. Každý zapnutý spotřebič ve vozidle zaznamená jednotka řízení elektrické energie (battery managementu) a dojde ke zvýšení dodávky proudu alternátorem. Pokud motor běží na volnoběh, zvýší se mírně volnoběžné otáčky, k čemuž stačí zapnout třeba vyhřívání sedadel.

Spouštění energeticky náročných spotřebičů komfortní výbavy je právě v zimě mnohem častější, neboť si rádi zapneme vyhřívání sedadel, pro zajištění výhledu zapínáme vyhřívání zrcátek či zadního nebo i čelního skla. Navíc moderní vznětové motory jsou velmi často vybaveny také elektrickým přihřívačem, který po nastartování motoru dodatečně elektricky ohřívá chladicí kapalinu. Aby vám auto rychleji topilo a zároveň mělo nižší emise škodlivin. Toto všechno ale klade na baterii a elektroniku zvýšené nároky. *informace čerpány z www.auto.cz 

Hasiči doporučují vozit s sebou hasicí přístroj. Ten sice není v Česku povinný, ale k ruce si ho raději vezměte. Při požáru motoru neotvírejte kapotu, ale stříkejte přípravek spodem.

V případě požáru vozu volejte ihned tísňovou linku 112 nebo 150.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požáry aut

požáry aut 

Detailní náhled

požáry aut1

požáry aut1 

Detailní náhled

požáry aut2

požáry aut2 

Detailní náhled

požáry aut3

požáry aut3 

Detailní náhled

požáry aut4

požáry aut4 

Detailní náhled

požáry aut5

požáry aut5 

Detailní náhled

požáry aut6

požáry aut6 

Detailní náhled

požáry aut7

požáry aut7 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem