HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Aktualizace: Silný vítr zaměstnal hasiče v celém kraji

Snad všechny sbory profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek zaměstnal v noci na dnešní den silný vítr, který řádil v Libereckém kraji. 

Snad všechny sbory profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek zaměstnal v noci na dnešní den silný vítr, který řádil v Libereckém kraji. Krajské operační a informační středisko HZS LK  přijalo do dnešní sedmé hodiny ranní neuvěřitelných 240 událostí a toto číslo stále stoupá.

V drtivé většině případů hasiči odstraňovali spadané stromy přes silnice, na dráty elektrického vedení či budovy. Vítr taktéž strhával střechy, plechy a bral s sebou skoro vše, co nebylo jakkoliv upevněno. Nejsložitější zásah řešili  hasiči z České Lípy v Havlíčkově ulici, kde poryvy větru doslova strhly celou střechu z budovy tamního internátu. Hasiči střechu zajistili a evakuovali z budovy celkem 36 dětí, které následně převezli do obce Zákupy za účelem náhradního ubytování.

V Kryštofově Údolí po 20. hodině zase hasiči odstranili ze silnice celý altán, který silný vítr přemístil ze zahrady a po jeho odklizení museli ještě pořezat spadlý strom.

Na silnici I/35 ve směru z Liberce na Turnov vítr převrátil návěs za kamionem. Ten zablokoval celou silnici a hasiči museli postavit návěs zpět na kola vlastními silami. Řidič vyvázl z nehody bez zranění.

Aktualizace: K dnešnímu poledni, kdy se počty výjezdu snižují, evidujeme od včerejšího večera celkem 311 událostí. Nejčastěji hasiči zasahovali u technických pomocí (odstraňování stromů a nebezpešných stavů), a to celkem 294krát.   Nejvíce zásahu zaznamenaly jednotky na českolipsku (120 výjezdů), naopak "nejklidnější" situace byla v rámci Libereckého kraje na jablonecku (39 výjezdů).

FOTO: mjr. Ing. Jaromír Mottl, mjr. Bc. Filip Drchota

Autor: por. Daniel Mlčoch, DiS

1

5986bcz.jpg5986kcz.jpg     

vytisknout  e-mailem