HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Složky IZS Kraje Vysočina budou cvičně zasahovat u zříceného letadla

Pád vojenského vrtulníku vybaveného lehkou výzbrojí do obytné civilní zóny, několik desítek zraněných. Trosky hořícího vrtulníku jsou rozmetány na velkém území, panelový dům je částečně poškozen. To je stručný námět taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina naplánovaného na 4. června dopoledne ve vojenském prostoru Vícenice u Náměště nad Oslavou, kterého se podle prvních odhadů aktivně zúčastní více než 170 cvičících. „Svým rozsahem se letos jedná o největší společné taktické cvičení složek IZS, do kterého se zapojí také specializované jednotky Armády České republiky včetně zástupců komise pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ doplňuje ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petr Beneš.  

 
 
Cílem půldenního intenzivního cvičení  je primárně ověřit informační toky, ověřit postup a taktiku složek IZS při společném zásahu při záchranných a likvidačních pracích, ověřit spojení mezi složkami IZS až do úrovně třetího stupně poplachu.
 
Základní informace k taktickému cvičení:
Místo: vojenský prostor Vícenice u Náměště nad Oslavou, při cvičení bude vojenský prostor považován za civilní prostor, tedy sídliště Náměšť nad Oslavou
Termín a čas: 4. června 2014, 10:00 hod.
Související informace: pád vojenského vrtulníku MI 171Š s 1000 kg paliva a lehkou výzbrojí, 60 zraněných (5 mrtvých, 10 těžce raněných, 35 středně těžce poraněných a 10 lehce zraněných)
Popis situace a činností: vojenský vrtulník se zřítí na panelový dům, který je  částečně poškozen, trosky vrtulníku hoří, na místě neštěstí je neurčitý počet zraněných. Operační středisko vyhlašuje 3. stupeň poplachu IZS Kraje Vysočina, na místo vyjíždí jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů, záchranka vč. letecké záchranné služby, policie, aktivují se armádní specialisté, Česká inspekce životního prostředí,  bezpečnostní rada města Náměšť nad Oslavou, Nemocnice Třebíč přijímá a ošetřuje zraněné dle platných traumaplánů. Poprvé v historii taktických cviční složek IZS Kraje Vysočina bude vyžádáno zajištění balistických štítů pro bezpečné provádění hasících prací. Z důvodu velkého počtu zraněných a lokace události v četně obydlené zóně (imaginárně) je zřízena informační linka pro veřejnost a je zřízeno místo pro informování o postižených osobách. Na místě šetří následky ekologické havárie od leteckého paliva pracovníci České inspekce životního prostředí a pracovníci ORP Náměšť nad Oslavou. Štábně je připravována evakuace (doprava a příjem) menšího počtu osob.
 
Podmínky účasti zástupců médií v době cvičení: potvrzení předběžné účasti v místě cvičení nejpozději do středy 28. května 2014, 10:00 hod. na e-mail: tisk@kr-vysocina.czve struktuře: JMÉNO, PŘÍJMENÍ, ČÍSLO OBČANSKÉHO PRUKAZU (vzhledem k tomu, že se cvičení odehrává ve vojenském prostoru, je třeba přizpůsobit se obvyklým procedurám). Sraz médií před bránou do areálu vojenského prostoru Vícenice u Náměště nad Oslavou v 9:15 hod. (při parkování na sportovním hřišti v docházkové vzdálenosti od vstupu do areálu je NUTNÉ respektovat pokyny složek IZS KV), pozdější přístup nebude umožněn (cvičení probíhá v uzavřeném vojenském areálu bez možnosti volného přístupu). Všichni zástupci médií respektují vyhrazená místa pro svůj pohyb a mají umožněný přístup pouze s oblečenou reflexní vestou, která má na zádech jasně vyznačeno PRESS nebo TISK. Při vstupu do areálu jsou média povinna respektovat pokyny cvičících pracovníků, primárně pracovníků tiskového servisu IZS KV a řídit se jejich pokyny. Jakékoli speciální požadavky na tiskový servis (delší rozhovory, vstupy s respondenty do vysílání v konkrétní hodinu, umístění přenosového vozu je NUTNE řešit s předstihem)
 
Jitka Svatošová, tisková mluvčí Krizového štábu
Tel.: 724 650 123, e-mail: svatosova.j@kr-vysocina.cz
 
Petra Musilová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina
Tel.:  728 212 235, e-mail: petra.musilova@hasici-vysocina.cz
 
Dana Čírtková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie kraje Vysočina
Tel.:  725 375 094, e-mail: pio@policievysocina.cz
 
Jana Skřivánková, tisková mluvčí 22. zVrL Sedlec – Vícenice
Tel.: 702 011 510, e-mail: skrivankovaj@army.cz

vytisknout  e-mailem