HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Složky IZS cvičně evakuovali „hořící“ Nové divadlo

DivadloFOTOGALERIE (HZS PK & POŽÁRY.cz)
Ve středu 12. listopadu 2014 bylo k vidění v prostorách Nového divadla v Plzni netradiční představení. Po dopoledním programu pro žáky základních a středních škol „vybuchla“ divadelní pyrotechnika. V důsledku toho začaly hořet kulisy a hořící fragmenty poranily účinkující i diváky v předních řadách hlediště.
 
Cvičení začalo v 10:00 hodin, kdy zaznamenala signalizace EPS požár a došlo kromě povolání jednotek PO i k aktivaci návazných požárně bezpečnostních zařízení – spustila se protipožární opona, přetlakové odvětrávání a otevřely se evakuační východy. Krajské operační středisko vyhlásilo poplach příslušným jednotkám a předalo zprávu dalším zainteresovaným složkám. Z plzeňských stanic Košutka, Střed a zbrojnice ze Skvrňan vyjelo celkem 5 cisteren, 2 kusy výškové techniky, speciální vysokotlaké hasicí zařízení Cobra a autobus.
 
Ještě před příjezdem složek začala pověřeným personálem divadla řízená evakuace diváků a zaměstnanců. Evakuovaní se shromáždili na parkoviště před KD Peklo.
 
Hasiči z budovy zachránili 30 zraněných osob včetně jedné imobilní. ZZS je ošetřila a odvezla do nemocnice. Převážně se jednalo o popáleniny a nadýchání zplodinami hoření. Zasahující hasiči v době zásahu používali dýchací techniku a všechny ochranné prostředky, tedy zásahovou přilbu, zásahové rukavice, zásahovou obuv a zásahový oblek a další nezbytně nutné věci pro pohyb v horkých plynech.
 
Celkem bylo evakuováno 400 studentů včetně pedagogů a příslušníků HZS, kteří simulovali zraněné diváky a personál divadla. Všichni byli o akci předem řádně informováni.
 
Ze strany Policie ČR se cvičení účastnila necelá třicítka plzeňských policistů a jejich kolegů z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.
 
Policisté na místě řešili situaci v dopravě spojenou s uzavírkou a odklonem dopravy a zajišťovali bezpečnost silničního provozu. Na místě mimořádné události pak realizovali prvotní úkony, pořizovali fotodokumentaci a identifikovali zraněné osoby.
 
V modelové situaci si tak mohli policisté po praktické stránce ověřit dosud získané zkušenosti. Zejména pak ve vztahu k předávání informací v krizových situacích (komunikace s velitelem zásahu, ostatními zasahujícími a zúčastněnými), k prověření evakuačních postupů a dalších organizačních náležitostí obdobných zásahů, s kterými se mohou v rámci běžného výkonu služby setkat.

Na MMP byl svolán krizový štáb.

Hlavními úkoly cvičení bylo procvičení taktických postupů a spolupráci jednotlivých složek IZS při zásahu ve vnitřních prostorách Nového divadla, ověření zpracované dokumentace zdolávání požáru, nácvik provedení průzkumu a zásahu, nácvik evakuačních postupů při požáru během představení se zaměstnanci divadla. Cvičení procvičilo organizaci evakuovaných osob a identifikaci zraněných, jejich ošetření a transport. Rovněž ověřilo trauma plán FN Plzeň a ZZS Pk.
 
Vyzkoušena byla i koordinace evakuace, žáci byli disciplinovaní. Evakuovaní byli seznámeni, jakým způsobem se chovat, že musí používat evakuační cesty, nevytvářet paniku, pohybovat se ohleduplně vůči ostatním, shromáždit se vně budovy v místě pro evakuované, kde je nutné, aby učitelé spočítali své žáky a studenty.
 
Cvičení se přímo zúčastnilo celkem 153 osob, z toho 35 hasičů, 19 zdravotníků, 25 policistů, 59 zdravotnického personálu FN Plzeň a 15 pracovníků Magistrátu.
 
Touto cestou děkujeme také vedení a zaměstnancům Nového divadla za možnost realizace taktického cvičení.
 
VIDEO (video Požáry.cz, text HZS PK)
 
 
Zúčastněné složky:
 
HZS Plzeň Košutka
HZS Plzeň Střed
JSDH Skvrňany
 
ZZS
 
PČR
 
FN Plzeň Lochotín
 
Odbor krizového řízení MMP
por. Bc. Jana Tomková
tisková mluvčí
PČR KŘP Plzeňského kraje
 
por. Mgr. Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Tel.: +420 950 330 249
Mobil: +420 724 895 511
E-mail: pavla.jakoubkova@hzspk.cz
 
 

vytisknout  e-mailem