HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Složité vyhledávání a záchrana zraněného turisty v Beskydech

Tři jednotky hasičů spolu s příslušníky Policie ČR, členy Horské služby Beskydy a záchranáři ZZS MSK se podílely na vyhledávání a záchraně zraněného turisty v Beskydech. Ten byl nakonec nalezen a předán do péče záchranářů.
 
Operační středisko HZS Moravskoslezského kraje obdrželo informaci o zraněné osobě zřícené v nepřístupné rokli v Beskydech v oblasti Morávky v neděli 27.9.2015 těsně po půl páté hodině odpolední. Na místo zásahu byly vyslány ihned tři jednotky hasičů, a to jednotka HZS MSK ze stanice v Nošovicích, stanice ve Frýdku – Místku (jednotka s vycvičenými specialisty lezci) a jednotka SDH Pražmo – Morávka. Ihned byly také informovány ostatní složky IZS a Horská služba Beskydy.
 
Podle sdělení velitele zásahu byla cesta na místo zásahu velmi obtížná. Vozidly zasahující nemohli dojet až k místu zásahu, museli pěšky ujít několik set metrů s veškerým vybavením. Taktéž najít zraněného turistu bylo vzhledem ke složité orientaci v terénu velmi náročné. Nakonec se všem zachráncům povedlo lokalizovat zraněnou osobu, která se nacházela v rokli u Vysutého potoka v oblasti Morávky, asi hodinu po ohlášení události na operační středisko. Ten se nacházel mimo turistické cesty, byl zraněný dle sdělení hasičů na noze a hlavě, byl podchlazený. Postiženému byla poskytnuta první pomoc, byl uložen do vakuové matrace a pomocí speciálního lehátka a lezeckého vybavení byl šetrně transportován k nejbližšímu možnému místu přistání vrtulníku LZS, kde byl předán posádce vrtulníku k transportu.
 
V tomto případě se nakonec povedlo zraněného turistu zachránit, i když proti záchranářům hrálo více okolností jako například špatně přístupný terén, nejasná poloha zraněné osoby, špatný signál mobilních telefonů a málo času na vyhledání a záchranu zraněného. Všechny složky IZS tak prokázaly, že jsou výborně vycvičené a sehrané, jejich spolupráce je efektivní a má výborné výsledky.
 
por. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

vytisknout  e-mailem