HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slavnostní zařazení nové techniky do zásahu

Zcela běžné odpoledne v pondělí 23. ledna se na centrální stanici v Kladně úderem 14. hodiny změnilo na sváteční – do provozu byla uvedena nová technika. 

Slavnostní ráz celé akce umocnila účast mnoha hostů, které za všechny přítomné kolegy přivítal v prostorách krizového štábu ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš. Spolu se zástupci dalších složek integrovaného záchranného systému se setkání zúčastnili i představitelé samosprávy, firem, společností a organizací, které v roce 2016 přispěly nejen na pořízení nové hasičské techniky.

Všechny novinky představil v krátké prezentaci ředitel kladenského územního odboru plk. Ing. Tomáš Hradil, který zdůraznil, že hlavními prostředky pořízenými v loňském roce jsou cisternová automobilová stříkačka a automobilový žebřík. Kromě toho však hasiči na Kladensku získali i další vybavení nebo si mohli nechat upravit stávající zařízení pro potřeby požární ochrany a integrovaného záchranného systému, např. renovovaný velitelský kontejner, svářecí invertor, skříně pro zásahové oblečení, nábytek, přenosné světlomety, garážová vrata nebo také hračky pro děti, které se staly účastníky mimořádných událostí.

Na závěr prezentace poděkoval ředitel Hradil všem dárcům a předal jim pamětní listy. Pak už všechny účastníky slavnosti pozval do garáží k prohlídce obou vozidel i některých dalších nově pořízených prostředků. Součástí předvedení techniky byla i praktická ukázka využití nového žebříku.

Cisternová automobilová stříkačka CAS20/4000/240-S2T
Univerzální zásahové vozidlo na podvozku Tatra T 815 4x4.2 pro šestičlennou posádku vhodné na zásahy u požárů, dopravních nehod, úniky nebezpečných látek, technické pomoci apod. CAS pro stanici HZS Kladno dodala společnost THT Polička, a. s., za kupní cenu 6 770 313 Kč. Vůz byl pořízen za využití finančních prostředků z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Automobilový žebřík AZ40-S1Z
Vůz na podvozku Iveco Eurocargo ML180E32 4x2 určený pro zásahy ve výšce až 40,7 m – záchrana osob, zdolávání požárů, odstranění nebezpečných stavů. Ustavení vozidla i nastavení čtyřdílného žebříku je řízeno počítačem podle zátěže koše, který pojme až 400 kg. Žebřík je vybaven mnoha dalšími funkcemi a má neobvyklé manipulační schopnosti i bohaté vybavení. Pro stanici HZS Kladno byl vyroben v Německu a dodala jej společnost FIREFIGHTING TECHNOLOGY INT. s.r.o., za kupní cenu 20 601 145 Kč, pořízen byl z finančních prostředků státního rozpočtu ČR mimořádně přidělených generálním ředitelstvím HZS ČR pro rozpočtový rok 2016.

Velitelský kontejner KVE
Zásahový požární kontejner určený jako zázemí pro velitelské stanoviště a prostor pro základní činnost štábu velitele zásahu při déletrvajících akcích. Klimatizovaný kontejner je možné připojit na externí zdroj elektrické energie, případně má i vestavěnou třífázovou elektrocentrálu. Velitelský kontejner je dislokován na stanici HZS Slaný a vznikl opravou technologicky zastaralého kontejneru mobilního operačního střediska (MOIP), který zajistila společnost Servis jeřábů, a.s.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem