HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slánský hasič zachránil život v době svého volna

V pondělí 30. ledna kolem půl sedmé večer jel nstržm. Jakub Vejražka, příslušník HZS Středočeského kraje ze stanice Slaný, v mezisměnovém volnu po silnici č. 236 ze Smečna směrem do Slaného. Před odbočkou k obci Hrdlív zastavil u dopravní nehody osobního automobilu. 

Havarované vozidlo tovární značky Peugeot bylo mimo vozovku a přední částí směřovalo do koryta pod přilehlým můstkem, kam se dostalo v rychlosti kolem 80 km/h. Posádku tvořily dvě osoby, z nichž řidič byl zraněn lehce a spolujezdec měl vykloubené rameno a stěžoval si na bolest hlavy a hrudníku. Jakub Vejražka zraněnou osobu prohlédl, vykloubenou horní končetinu podložil svou mikinou a před příjezdem už přivolaných složek integrovaného záchranného systému šel odpojit autobaterii.

Zároveň se postaral o označení místa nehody, které bylo ve tmě a mlze špatně viditelné. Při kontrole zdravotního stavu spolujezdce však zjistil, že zraněný muž během chvilky upadl do bezvědomí. Příslušník nezaváhal a ihned zkontroloval životní funkce, přičemž zjistil, že osoba nedýchá. I přes záklon hlavy na nerovném terénu nedošlo k obnovení dýchání, proto vyčistil dutinu ústní a uvolnil zapadlý jazyk, což vedlo k okamžitému obnovení životních funkcí zraněného. Po příjezdu složek IZS předal zraněného do péče zdravotnické záchranné služby už při jeho plném vědomí.

Nadstrážmistr Jakub Vejražka prokázal vysokou profesionalitu a svým duchapřítomným jednáním zachránil zraněnému život. O svém činu navíc nikomu neřekl.

npor. Ing. Martin Vondra
velitel stanice HZS Slaný

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem