HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slánská stanice se stala Mekkou vzdělávání a prevence

Na stanici ve Slaném bylo ve středu 30. dubna 2014 otevřeno Dětské výukové centrum. Slavnostního přestřižení pásky se ujali zástupci tří institucí, které se z převážné většiny podílely na pokrytí zhruba dvousettisícových nákladů - středočeského HZS, krajského úřadu a slánské radnice. 

Část financí dodali ze svých kapes i samotní slánští hasiči, kteří nové centrum vlastními silami přestavěli. Učebna, herna, kabinet i nezbytné sociální zázemí vznikly místo dříve nevyužívaných skladů a kanceláří. „Původně jsme zamýšleli vybudovat podobné školící pracoviště, jako mají v Jihočeském kraji. To znamená přímo na krajském ředitelství a s plnou výbavou. Jenže jsme nenašli vhodné prostory a ani bychom nesehnali tolik peněz,“ vysvětluje jedna z hlavních iniciátorek celého projektu nprap. Bc. Jena Kolářová, koordinátorka preventivně výchovné činnosti HZS Středočeského kraje, která se profesně i ve svém volném čase věnuje výchově dětí v oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva.

„Jsem rád, že ve svých řadách máme nadšence, kteří ke své náročné práci dokážou přidat i něco navíc. Takovéto vzdělávací zařízení nám teď mohou leckde závidět,“ uvedl při slavnostním otevírání nového výukového střediska ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš.

Do nových prostorů najdou cestu nejen děti z mateřských, základních a středních škol, ale i jejich pedagogové. Ve speciálně zaměřených ukázkových hodinách se dozvědí informace, které jim pomohou lépe zvládnout nově zavedenou tématiku ochrany člověka za mimořádných událostí. Vítanou pomocí jim bude také velice dobře zpracovaný metodický materiál a didaktické pomůcky, které ze své autorské dílny dodala Asociace Záchranný kruh.

Každou návštěvu slánské stanice zakončí děti prohlídkou hasičské techniky v garážích. „Děti jsou samozřejmě tou nejvzdělavatelnější věkovou kategorií, proto jsme vše dělali hlavně pro ně,“ dodala Jena Kolářová. „Chceme ale naše výukové centrum co nejvíce využít. Proto jsme učebnu nabídli pro přednášky a školení Českému Červenému kříži, slánské městské polici nebo dobrovolným hasičům.“

FOTO: Ladislav Holomčík, HZS Středočeského kraje

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem