Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno – 29.–31.3.2016 – kurz Cobra lektorů

Poslední březnový týden se v Brně uskutečnil třídenní kurz Cobra lektorů.  

 

Kurz byl pojat jako pilotní, neboť byl koncipován odlišně od kurzů, které ŠVZ Brno realizovalo v minulosti. Jeho hlavním cílem bylo poskytnout teoretické i praktické informace o zařízení Cobra tak, aby posluchač po absolvování kurzu dokázal školit ostatní příslušníky v této oblasti, popř. sám organizovat praktické výcviky. Kromě nezbytné teorie a praktického výcviku byl proto kladen důraz i na to, jakým způsobem vést a provádět školení na vlastních stanicích.

 

Z našich zkušeností vyplývá, že Cobra lektor musí mít povědomí o tom, jak zařízení funguje, musí perfektně znát, jak se s ním pracuje, jaká jsou nezbytná bezpečnostní opatření a samozřejmě také, jak jej z pohledu taktiky u zásahu správně nasadit.

První den proběhlo seznámení s teorií taktiky zásahu, odpoledne následovalo praktické řezání různých materiálů s vodou nebo s příměsí abraziva. Druhý den ráno byly na učebně zúročeny poznatky z předchozího dne a na interaktivní tabuli byly řešeny modelové situace s použitím Cobry. Zbytek dne byl věnován praktickému výcviku nasazení Cobry na trenažérech v ŠVZ Brno – ohňovém kontejneru a ohňovém domku. Cílem bylo pozorovat prostor reálně zasažený požárem, naučit se číst a vyhodnotit údaje z termokamery, správně zvolit směr nasazení Cobry a na základě vývinu páry vyhodnotit účinnost hašení. Třetí den čekalo účastníky kurzu hašení požárů ve skutečném průmyslovém objektu. Důraz byl kladen na taktiku vedení celého zásahu, od zjištění ohniska požáru, přes nasazení Cobry, až po dohašení standardními proudy za přetlakové ventilace.  Účastníci kurzu si vyzkoušeli práci na jednotlivých pozicích a získali tak celkový přehled o tématu. Díky tomu měli možnost vše vidět a „osahat si“ v praxi.

Závěrem kurzu proběhla diskuse, která témata rozšířit, přidat či naopak ubrat, aby příští kurzy byly ještě kvalitnější. První účastníci si třídenní výcvik chválili a my doufáme, že další, kteří přijedou příště, budou ještě spokojenější.

Poděkování patří všem instruktorům ŠVZ, kteří se na tomto organizačně náročném výcviku podíleli, a ppor. Ing. Jiřímu Glabazňovi, který svými zkušenostmi a kreativním přístupem výrazně přispěl k vysoké kvalitě výuky.

Struktura COBRA týmu


kpt. Ing. Jan Sotolář

Odkazy do noveho okna

20160331_obr. 01

20160331_obr. 01 

Detailní náhled

20160331_obr. 02

20160331_obr. 02 

Detailní náhled

20160331_obr. 03

20160331_obr. 03 

Detailní náhled

20160331_obr. 04

20160331_obr. 04 

Detailní náhled

20160331_obr. 05

20160331_obr. 05 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem