HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Škody za čtyři miliony při požáru truhlárny na Příbramsku

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje dostalo v sobotu 2. prosince v půl šesté večer informaci o větším požáru v truhlářské firmě v Krásné Hoře nad Vltavou na Příbramsku. 

Vzhledem k tomu, že šlo o objekt dřevovýroby s uskladněným materiálem, barvami a ředidly, byl ihned vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanic Příbram a Sedlčany a také jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Kamýk nad Vltavou, Klučenice, Krásná Hora nad Vltavou, Petrovice a Solenice.

Hasiči v dýchací technice nasadili na zdolání plamenů téměř deset vodních proudů. Zásah však byl poměrně komplikovaný, protože celý areál byl tvořen několika na sebe navazujícími trakty o celkovém půdorysu 15 x 40 metrů. Navíc se v nich začaly bortit stropy a hrozilo velké nebezpečí zranění hasičů. Jednotky se zároveň soustředily i na uchránění nezasažených sousedních objektů, které byly v těsné blízkosti truhlárny.

Požár byl lokalizován přibližně ve čtvrt na osm a následně hasiči vyhledávali a likvidovali další ohniska, která nacházeli i pomocí termokamery v jedné části, kde se také propadl strop. Zasahujícím jednotkám zajistil starosta obce ochranné nápoje a stravu.

Sobotní zásah byl ukončen těsné před desátou hodinou a na místě byly ponechány dobrovolné jednotky Kamýk, Krásná Hora nad Vltavou a Petrovice, které zajistily dohlídku nad požářištěm do ranních hodin.

V neděli ráno se na místě sešel vyšetřovatel požárů s policejním kynologem, který přivezl psa vycvičeného na vyhledávání urychlovačů hoření. Po celkovém průzkumu zasažených prostorů byla v deset hodin na operační středisko oznámena likvidace požáru. Kolem jedenácté hodiny byl objekt předán majiteli s nařízeným dohledem do pondělního dopoledne.

Požárem, který se obešel bez zranění osob, vznikla škoda asi za tři miliony korun na stavební části, další milion přibyl na zničeném strojním vybavení provozovny. Uchránit se hasičům podařilo majetek za jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, neboť možných verzí je zatím několik.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem