HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Škody, které způsobil požár střechy panelového domu, jsou postupně vyčíslovány. Již šplhají k 30 milionům korun

V pondělí 3. června likvidovalo 18 jednotek hasičů požár izolace na střeše panelového domu v České Třebové.

Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu po téměř 8 hodinách (ve 20.14 hodin) od nahlášení události na operační středisko hasičů. Ještě hasiči museli ve večerních hodinách rozebrat poslední ¼ střechy. Požár se podařilo zlikvidovat v 21.38 hodin. Hasiči místo požáru střežili až do ranních hodin. Zásah byl velmi vyčerpávající a náročný. Na místě zasahovalo kolem 90 hasičů. Nasazeno bylo asi 200 ks dýchací techniky a hasiči se střídali v nasazení na střeše vždy zhruba po 30.

Hasiči k likvidaci požáru používali vodu s pěnidlem v malém poměru, tedy smáčedlo. Smáčedlo hasební efekt zvyšuje. Přimísením pěnidla se na hladině vytváří celistvá vrstva, která zabrání přístupu vzduchu a znemožňuje další vývin hořlavých par. Hlavním hasebním účinkem je efekt izolační.

V úterý v ranních hodinách se na místo sjeli nejen hasičští vyšetřovatelé, ale také kriminalisté a statik. Ten musí posoudit, zda se mohou lidé z poškozených bytů vrátit či nikoliv.

Příčinou vzniku požáru bude s největší pravděpodobností nedbalost při natavování lepenky při opravě střechy. Případ vyšetřují policisté. Škoda byla předběžně vyčíslena na 30 milionu korun a pravděpodobně ještě poroste.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem