Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silvestrovské veselí pohledem hasičů

31. 12. 2016 24:00 hod. (Michaela Franclová) – Rok se sešel s rokem, lidé opět bilancovali starý rok a těšili se na příchod roku nového, lepšího, zakončeného sedmičkou. Ať se slavilo na večírcích, v restauracích, s přáteli či doma v soukromí, scénář byl podobný: veselá zábava, zvýšená konzumace alkoholu, odpočítávání posledních minut starého roku, slavnostní přípitek a nezbytný ohňostroj.  

Jak se stále rostoucí obliba zábavní pyrotechniky projevila v letošním počtu silvestrovských výjezdů hasičů, shrnují následující řádky. Jen pro srovnání: 30. prosince 2016 vyjížděli hasiči v České republice k pouhým 42 požárům. Na Silvestra se počet výjezdů jednotek požární ochrany k požárům zvýšil na 96. V 16 hodin hasičské statistiky evidovaly 40 výjezdů, v 18 hodin 58 výjezdů, o dvě hodiny později se počet výjezdů jednotek zvýšil na 78 a dvě hodiny před půlnocí to bylo již 86 případů.

Nejčastějším typem požárů bylo vznícení suché trávy, keřů a živých plotů a dále požáry odpadkových košů a popelnic od zábavní pyrotechniky.

Nejvíce výjezdů zaznamenala operační střediska hasičských záchranných sborů  v Moravskoslezském kraji (15 požárů) a Jihomoravském kraji (12 požárů). Pražští a středočeští hasiči vyjížděli k 11 požárům.  Naproti tomu nejklidnější noc dnes zažili hasiči v kraji Karlovarském (1 požár) a Zlínském (2 požáry).

Celkově dnešní den požáry napáchaly škodu v hodnotě 1 839 000 Kč a zranilo se při nich 5 osob.

Den 31.12.

2014

2015

2016

Počet požárů

71

121

96

Počet zraněných osob

10

2

5

Počet usmrcených osob

1

0

0

Škoda v tis. Kč

5 966

6 176

1 839

Mimo to hasiči vyjížděli také k 47 dopravním nehodám, 10 únikům nebezpečných látek a 117krát poskytovali technickou pomoc (např. otevření bytu či vyproštění z výtahu). Celkový počet evidovaných mimořádných událostí byl 292.

Vybrané mimořádné události posledního dne roku 2016:
HZS Pardubického kraje
Profesionální hasiči z Poličky a dobrovolní hasiči z Bystrého zasahovali 31. prosince 2016 v 00:15 hodin u požáru čekárny autobusové zastávky. Čekárna o velikosti přibližně 5 x 3 m byla i přes rychlý zásah hasičů značně poškozena. Škoda není dosud vyčíslena a příčina vzniku požáru je vyšetřována. Foto viz níže.

HZS Pardubického kraje
V 7 hodin vyjížděly profesionální i dobrovolné jednotky z Hlinska k prasklému potrubí vodovodního řadu u bytového domu v Hlinsku. Voda zatékala vchodem do domu. Jednotka pročistila kanálové vpusti a spolu s občany provedla úklid bahna z chodníku.

HZS Jihočeského kraje
Po 15 hodině vyjela táborská profesionální jednotka do Jistebnice, kde na namrzlé silnici sjela do rybníka řidička vozu Škoda. Hasiči vůz jeřábem vytáhli zpět na silnici a nehodu předali k šetření Policii ČR. Z auta naštěstí nevytekly žádné provozní kapaliny.

HZS Zlínského kraje
Sedm minut po poledni byli zlínští profesionální hasiči vysláni k úniku oxidu uhelnatého. V době příjezdu hasičů už na místě zasahovala posádka zdravotnické záchranné služby, která měla intoxikovanou osobu ve své péči. Hasiči provedli kontrolní měření v koupelně. Zde byl umístěn plynový kotel, který byl dle všech zjištění původcem celé události. Velitel zásahu doporučil majitelům domu provedení kontroly a revize plynového spotřebiče.

Data poskytlo Operační a informační středisko MV-GŘ HZS ČR a tiskoví mluvčí HZS krajů.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Tel.: +420  950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Odkazy do noveho okna

PAK zastávka

PAK zastávka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem