HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silvestrovské oslavy a s nimi spojené požáry

S blížícím se koncem roku bych ráda varovala občany Olomouckého kraje před nesprávným používáním zábavní pyrotechniky a otevřeného ohně. Lidé totiž každoročně na přelomu roku způsobí nejen sobě, ale i jiným mnoho zranění, stále častěji také zaviní nejrůznější nešťastné události. 

Jde především o požáry v bytech, které vznikají od hořících svíček, adventních věnců, případně vánočních stromečků. Dalšími iniciátory silvestrovských požárů mohou být špatně udržovaná topidla a komíny, zejména na chatách a v rekreačních objektech, kde se lidé rozhodnou oslavit příchod nového roku, a samozřejmě pomyslné prvenství mezi silvestrovskými požáry drží zábavní pyrotechnika. 

Loňského Silvestra a letošní Nový rok vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji celkem k 17 požárům. Rušná byla pro hasiče zejména silvestrovská noc, kdy několikrát vyjížděli likvidovat požáry tújí a keřů, odpadu a velkoobjemových kontejnerů. Šlo však především o události drobnějšího charakteru bez výraznějších škod.

Zábavní pyrotechnika

Se silvestrovskými oslavami bývá nejčastěji spojována zábavní pyrotechnika. Lidé se totiž každoročně s předstihem hromadně zásobí nejrůznějšími rachejtlemi, petardami či domácími ohňostroji.

Aby se oslavy letošního Silvestra neproměnily v noční můru, dodržujte tato základní pravidla:

  • zábavní pyrotechniku kupujte pouze certifikovanou opatřenou českým návodem na použití. Mnohdy se lidé snaží ušetřit nějakou tu korunu a kupují pyrotechniku, která nemá odpovídající povolení či atesty nebo k ní není přibalen leták s návodem na použití v českém jazyce. Také zboží na stáncích, i když splňuje veškeré podmínky prodeje, může být vlivem vlhkosti nebo povětrnostních podmínek poškozeno. Pak se stává, že nesprávným použitím dochází k vážným zraněním a požárům,
  • pyrotechniku skladujte tak, aby nebyla v dosahu dětí a na místech, kde může dojít k její iniciaci,
  • vystřelovaní petard a pouštění silnějších světlic by se měly také vyvarovat podnapilé osoby. Stává se pak, že místo do vzduchu zamíří na kolemjdoucí osoby, na obydlí nebo auta, protože neudrží předepsaný směr,
  • pyrotechniku odpalujte podle návodu na použití, venku, ne v bytě. Volte především volné prostranství, aby nemohla rachejtle zalétnout na střechu nebo oknem do objektů, kde by způsobila požár,
  • pyrotechniku nikdy podomácky neupravujte ani nevylepšujte,
  • nesbírejte nevyhořelé zbytky petard, ani se je nesnažte znovu odpálit,
  • hlídejte si své děti. Často si samy opatří různé rachejtle, které se snaží odpálit. Petardy však neumí používat a způsobí si vážné úrazy.

Zásah v souvislosti se zábavní pyrotechnikou

Škodu půl milionu korun způsobil silvestrovský požár v roce 2014. Ve skladě na faře v Olšanech u Prostějova shořel uskladněný stavební materiál, fasáda a zaparkované auto. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností pyrotechnika.

Lampiony štěstí

V poslední době se také hodně rozmohly balónky štěstí neboli létající lampiony, u kterých se zapálí hořák a balón se následně vznese do vzduchu. Po vyhoření hořáku se snese opět k zemi. Možná někoho napadne lampion štěstí pouštět i o Vánocích nebo na Silvestra. Z pohledu hasičů je volně vypuštěný lampion štěstí naprosto nekontrolovatelný otevřený oheň, který se na obloze může chovat zcela nepředvídatelně a při sebemenším poškození může tento otevřený oheň spadnout na střechy domů, do lesa nebo kamkoli jinam, kde velmi snadno způsobí požár. Hasiči tedy vypouštění lampionů štěstí důrazně nedoporučují.

Zásah v souvislosti s lampiony štěstí

V roce 2013 vyjížděli hasiči na ulici Rostislavova ve Šternberku, kde se v drátech elektrického vedení ve výšce 4 m zachytil balónek štěstí a doházelo k menšímu jiskření. Hasiči ve spolupráci s Policií ČR jej pomocí dřevěné tyče bezpečně odstranili.

Statistika výjezdů HZS Olomouckého kraje v průběhu Silvestra a Nového roku

2012

2013

2014

2015

2016

2017

31. prosince

10

13

17

12

24

1. ledna

15

21

10

19

25

20

I přes každoroční varování hasičů dochází v období Vánoc a Silvestra k řadě tragických událostí, při kterých se zraní desítky osob a materiální škody dosahují miliónů korun. Zamyslete se proto nad požární bezpečností u vás doma, abyste se do této smutné statistiky nezařadili i vy.

Přeji vám veselého Silvestra a šťastný vstup do nového roku bez úrazů, požárů a nehod.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci@hzsol.cz

vytisknout  e-mailem