HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silvestr a příchod nového roku 2022 z pohledu středočeských hasičů

Přechod do nového roku patří k jednomu z nejsledovanějších období, neboť hrozí zvýšené nebezpečí vzniku požárů z důvodu odpalování zábavní pyrotechniky. 

Poslední den roku 2021 zaznamenali středočeští hasiči více událostí, než bylo v předešlých letech. Za celý pátek 31. prosince zaznamenalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje 50 událostí, z toho 21 požárů.

Od brzkých ranních hodin vyjížděli především na technické zásahy a dopravní nehody. V odpoledních hodinách narůstal počet požárů odpadkových košů a lesního porostu spojených s oslavami posledního dne v roce.

Operační středisko středočeských hasičů přijalo pár minut před půl dvanáctou hodinou oznámení o požáru ubytovny v obci Lobeček v okrese Mělník. K události byly vyslány profesionální jednotky ze stanic Kralupy nad Vltavou a Mělník a dále jednotky podnikových hasičů Synthos Kralupy a.s. a Správa železnic Kralupy nad Vltavou. Velitel zásahu po příjezdu na místo události upřesnil, že se jedná o požár
v 1. patře budovy. Ke zdolání plamenného hoření byly nataženy útočné proudy a k odvětrání prostor byla použita přetlaková ventilace. Jednotky provedly násilné vstup do všech pokojů, v kterých se nikdo nenacházel. Požár si vyžádal jedno zranění a škoda byla předběžně vyčíslena na 2 miliony korun. Příčina požáru byla stanovena vyšetřovatelem jako nesprávná manipulace s pyrotechnikou.

První událost na Nový rok byla pouhých šest minut po půlnoci. Říčanští hasiči zasahovali ve spolupráci s pražskými hasiči u železniční nehody v Klánovicích, při které byla sražena osoba vlakem. Tento střet měl fatální následky. Jednotka podnikových hasičů Správa železnic Praha provedla evakuaci 25 osob do přistaveného vlaku a provoz na trati byl obnoven patnáct minut po třetí hodině ranní.

Do šesti hodin ranních přibylo do statistik HZS Středočeského kraje 29 událostí s převahou požárů, kterých bylo 20. Hlavní roli opět sehrály petardy, světlice a rachejtle. Jednalo se hlavně o požáry odpadu, plastových kontejnerů, lesního porostu a keřů, do kterých zalétla zábavní pyrotechnika.

por. Ing. Dagmar Zemanová
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - poničený plastový kontejner

001 - poničený plastový kontejner 

Detailní náhled

002 - poničené kontejnerové stání od zábavní pyrotechniky

002 - poničené kontejnerové stání od záb... 

Detailní náhled

003 - požár od zábavní pyrotechniky

003 - požár od zábavní pyrotechniky 

Detailní náhled

004 - zničený pokoj od zábavní pyrotechniky

004 - zničený pokoj od zábavní pyrotechn... 

Detailní náhled

005 - zábavní pyrotechnika

005 - zábavní pyrotechnika 

Detailní náhled

006 - jeden z nočních požárů

006 - jeden z nočních požárů 

Detailní náhled

007 - požár ubytovny

007 - požár ubytovny 

Detailní náhled

008 - požár od zábavní pyrotechniky

008 - požár od zábavní pyrotechniky 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem